RT: Kanada iglasala legalizaciju kanabisa u „rekreativne svrhe“

Izvor: Vostok.rs, 20.Jun.2018, 11:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Kanada iglasala legalizaciju kanabisa u „rekreativne svrhe“

Izvor: Vostok / RT

Oba doma kanadskog parlamenta glasala su za odobrenje zakona, otvarajući put ka "rekreativnoj upotrebi" marihuane i njenu kultivaciju, uključujući i uzgajanje kod kuće. Da bi postao zakon, potrebno mu je formalno odobrenje kraljice.

Kanadski senat usvojio je zakon u utorak, poznat kao Zakon o kanabisu, sa 52 glasa "za" i 29 protiv. Dugoočekivani zakon, koji je već nekoliko godina u pripremi, sada još samo zahteva formalnu saglasnost kraljice.

Kanada je ovim činom postala prva zapadna zemlja koja je u potpunosti legalizovala marihuanu na nacionalnom nivou. Jedina druga zemlja koja je to uradila bila je Urugvaj u julu prošle godine.

Iako je zakon nagovestio kanadski premijer Džastin Trudo, vladajuća Liberalna stranka, čak i pre nego što je preuzela vlast u 2015. godini, predložila je da se zakon podvrgne ozbiljnom preispitivanju.

Početkom juna, Senat je predložio oko dvadesetak izmena i dopuna zakona pre nego što se vrati u Donji dom. Jedna od poslednjih prepreka postala je nespremnost nekoliko regionalnih vlada da se dozvoli uzgajanje kod kuće.

Prema novim odredbama, punoletni Kanađani će moći da poseduju do 30 grama kanabisa koji mogu da nabave od ovlašćenog trgovca. Zakon im dozvoljava i da sami uzgajaju do četiri sadnice te biljke.

Upotreba i uzgajanje marihuane bi mogli biti legalni već do sredine septembra, što znači da će Kanađani dobiti puno pravo na kupovinu, posedovanje i konzumiranje marihuane u okviru zakonskih ograničenja na količinu.

Glavni cilj zakona je, kako se navodi, dekriminalizacija trgovine marihuanom. Vlada nastoji da ovim potezom spreči rastuće crno tržište i da prodaju stavi pod kontrolu države.

Govoreći o motivima zakona, Trudo je saopštio da restriktivna politika koristi samo uličnim bandama i organizovanom kriminalu.

U SAD-u, upotreba kanabisa je legalna samo u devet država, dok je medicinska upotreba legalna u 29 država. Kanada je inkriminisala marihuanu 1923. godine, ali medicinska upotreba kanabisa je tamo legalizovana od početka 2000-ih.

Pogledaj vesti o: Legalizacija

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.