Pobeda prava na abortus u Irskoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Maj.2018, 08:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobeda prava na abortus u Irskoj

Zvaničnici izborne komisije u Irskoj potvrdili su danas rezultate izbornih anketa nakon referenduma u Irskoj i veliku pobedu zagovornika prava na abortus, javljaju agencije.

Kako prenosi Rojters, zvanični rezultati su pokazali da je 66 odsto građana Irske glasalo za ukidanje osmog amandmana na ustav te zemlje kojim se zabranjuje abortus, naspram 34 odsto onih koji su glasali za očuvanje tog amandmana.

Više od 64 odsto građana sa pravom glasa je izašlo na ovaj referendum >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << što je, navodi agencija, jedan od rekorda izlaznosti u toj zemlji.

Građani su na referendumu bili upitani da li žele da se poništi amandman na ustav iz 1983 (osmi amandman), koji nerođenom detetu i majci pruža jednako pravo na život.

Zabrana abortusa u toj zemlji je delom ukinuta 2013. godine, i to samo u slučajevima kada je život majke ugrožen.

Više od 3,2 miliona ljudi imalo je pravo glasa na referendumu, a više od 100.000 novih glasača registrovano je uoči glasanja.

Rojters je ranije preneo da je irski premijer Leo Varadkar je danas kazao da velika odluka građana Irske o ukidanju zabrane abortusa propisane ustavom predstavlja kulminaciju "tihe revolucije" u toj državi.

Ministar pravde Čarli Flanagan ove rezultate je opisao kao "još jedan veliki korak napolje iz mračne prošlosti".

On je ovaj referendum označio kao šansu koja se pruža jednom u generaciji, a glasači su odgovorili sa, kako je prenela državna televizija, izlaznošću koja spada među najveće na referendumima u toj zemlji.
Pogledaj vesti o: Legalizacija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.