Pretnja po bezbednost, na KiM 200.000 komada ilegalnog oružja

Izvor: RTS, 21.Mar.2019, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pretnja po bezbednost, na KiM 200.000 komada ilegalnog oružja

Procenjuje se da na teritoriji Kosova ima 200.000 komada oružja u ilegalnom posedu, a od decembra do sada je nadležnim službama stiglo samo 500 zahteva za njihovu legalizaciju.
Još tri meseca je ostalo do isteka roka za legalizaciju ilegalnog oružja, a zamenik kosovskog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ministra unutrašnjih poslova, Izmi Zeka, izjavio je za prištinski Ekpres da je veliki broj ilegalnog oružja na Kosovu posledica nepoverenja u institucije i napetih odnosa između Kosova i Srbije.

Zeka kaže da je činjenica da postojanje oko 200.000 komada ilegalnog oružja u posedu građana predstavlja pretnju pre svega po nihovu bezbednost.
"Trenutno je više od 500 zahteva za legalizaciju oružja upućeno MUP-u, a procenjuje se da će do kraja ove kampanje biti legalizovano oko 1.300 do 1.400 komada oružja", naveo je Zeka.
Dodaje da je to malo i da bi on želeo da na Kosovu nema ilegalnog oružja.
Smatra da je razlog za postojanje toliko velikog broja ilegalnog oružja u posedu građana nedostatak kredibiliteta prištinskih institucija i permanentni, kako kaže, napeti odnosi Beograda i Prištine.
Inače, građani koji poseduju ilegalno oružje mogu biti kažnjeni sa novčanom kaznom od 7.500 evra ili zatvorskom kaznom u trajanju do pet godina.
Svi građani koji poseduju ilegalno oružje imaju priliku da do juna ove godine podnesu zahtev za legalizaciju, a odluku o tome donelo je Ministarstvo unutrašnjih poslova. 
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Čuvaju oružje zbog napetih odnosa sa Srbijom? Albanci na KiM naoružani do zuba

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Mar.2019

Procenjuje se da na teritoriji lažne države Kosova ima 200.000 komada oružja u ilegalnom posedu, a od decembra do sada je nadležnim službama stiglo samo 500 zahteva za njihovu legalizaciju...Još tri meseca je ostalo do isteka roka za legalizaciju ilegalnog oružja, a zamenik ministra unutrašnjih...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.