Izvor: Blic, 28.Okt.2009, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje legalizacija divlje gradnje

Pravilnik o legalizaciji, koji predstavlja uputstvo opštinama kako da obave legalizaciju, kao i način na koji će odrediti cenu postupka, potpisan je u petak prošle nedelje.



Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja je uspelo da uspostavi jedinstvene cene legalizacije kao i da definiše postupke koji će obezbediti da se legalizacija po istim uslovima i istim tempom sprovede u svim opštinama.

Cilj je da se za dve godine Srbija potpuno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << legalizuje. Ima kapaciteta za to i ocean je da će ovaj proces doneti značajan prihod opštinskim budžetima. Sve probleme koji su postojali u prethodnim procesima legalizacije, nepostojanje planskih osnova, duga procedura u izradi glavnog projekta i nedostatak finansijskih sredstava za plaćanje različitih naknada, uspešno su rešeni, tako da će prema oceni ministra olivera Dulića legalizacija ovoga puta biti uspešna.

Kada je reč o masovnoj gradnji neprofitnih stanova koje bi država subvencionisala, javnosti su prezentovani različiti podaci o broju stanova koji će biti izgrađeni, kao i cene kvadrata. Vlada je u nekoliko navrata najavljivala obelodanjivanje planova gradnje jeftinih stanova, ali to još nije učinjeno.

- Ministarstvo u ovom trenutku ne želi da izlazi u javnost ni sa kakvim procenama ni planovima jer ne znamo koliko ćemo imati sredstava za taj projekat naredne godine. Zalažemo se da značajan budžetski zahvat bude upravo za subvencionisanje projektnog finansiranja jeftinih stanova. Tek kada budžet bude donet, a očekujemo da će predlog biti usvojen u narednih nekoliko nedelja, izaći ćemo u javnost sa konkretnim planom o broju stanova i njihovoj ceni – ocean je Dulića.

Ministar smatra da će se jeftini stanovi graditi u onim opštinama koje budu spremne da ponude nižu cenu građevinskog zemljišta, kao i da daju 50 odsto popusta na naknade za uređenje zemljišta. Na konstataciju da banke nisu previše zainteresovane da plasiraju sredstva u taj projekat, minister je mišljenja da su banke uvek podržavale projekte iza kojih je stajala država.

Umanjenje cene

Nadoknada za legalizaciju nekretnina smanjena je 60 odsto, navodi se u Pravilniku za legalizaciju objekata bez građevinske dozvole. Smanjenje cene odnosi se na kuće i stanove do 100 kvadratnih metara. Vlasnici nelegalizovanih objekata, od trenutka kada dobiju rešenje, moraju da plate u roku od dva meseca.

www.yu-build.rs

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.