Počela borba za primenu kanabisa u medicinske svrhe

Izvor: B92, 18.Jan.2015, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela borba za primenu kanabisa u medicinske svrhe

Udruženje "Lekalizacija Srbije", koje se zalaže za legalizaciju upotrebe kanabisa u medicinske svrhe, održalo je osnivačku skupštinu i najavilo da će nastaviti da se bori za promenu propisa kako bi se omogućilo lečenje kanabisom.

Za predsednika udruženja izabran je urednik "Naših novina" Antonije Kovačević, a za potpredsednike direktor specijalne bolnice "Sveti Sava" Milan Savić i specijalista reumatolgije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na vojno-medicinskoj akademiji Jaroslav Bojović. Za generalnog sekretara izabrana je filmska i TV producentkinja Mirjana Tomić.

Kovačević je najavio da će udruženje nastaviti da apeluje na nadležne organe, pre svega vladu Srbije i ministarstvo zdravlja, da što pre omoguće pacijentima da koriste terapiju baziranu na kanabisu i podsetio da je to u Srbiji sada krivično delo.

"Ljude hapse samo zato što pokušavaju da se leče na način za koji su ustanovili da im pomaže. Dužnost svakog političara i lekara je da brine o zdravlju gradjana i pacijenata, te očekujem da će država reagovati brzo i konačno skinuti oznaku 'tabu' sa ove teme", rekao je Kovačević.

On je rekao da je to jedinstvena prilika da Srbija ne kaska za svetom, već da sledi praksu nekoliko zemalja EU i dodao da će Savić već naredne nedelje predati ministarstvu zdravlja zahtev za izmenu zakona o psihoaktivnim i kontrolisanim supstancama.

Uz zahtev će, kako je naveo, biti priložen spisak nekoliko stotina pacijenata koji žele da se leče kanabisom, kao i prevodi tridesetak kliničkih studija iz celog sveta koje dokazuju pozitivno dejstvo te terapije u lečenju raznih bolesti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Osnovano Udruženje za upotrebu kanabisa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jan.2015

Udruženje "Lekalizacija Srbije", koje se zalaže za legalizaciju upotrebe kanabisa u medicinske svrhe, održalo je osnivačku skupštinu i najavilo da će nastaviti da se bori za promenu propisa kako bi se omogućilo lečenje kanabisom...Za predsednika Udruženja izabran je urednik "Naših novina" Antonije...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.