Lekovi na bazi kanabisa mogu u Srbiju pod jednim uslovom

Izvor: RTS, 29.Avg.2019, 16:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekovi na bazi kanabisa mogu u Srbiju pod jednim uslovom

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da svi lekovi na bazi kanabisa sa tačno utvrđenom i dokazanom koncentracijom mogu da uđu u Srbiju, ali da za to niko nije tražio dozvolu.
Lekovi sa precizno utvrđenom koncentracijom kanabisa i danas i juče i sutra mogli su i mogu da uđu u zemlju, rekao je Lončar novinarima nakon što je sa predsednikom Aleksandrom Vučićem obišao Gradski zavod za hitnu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << medicinsku pomoć.
Odluku o legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe, kako je napomenuo, ne donosi Ministarstvo, već struka koja se složila da svaki proizvod koji ima tačno naznačen procenat i tačnu koncentraciju kanabisa može da dobije dozvolu i uđe u zemlju.
"Ali zato se niko nije javio da dobije dozvolu", rekao je Lončar.
Dodao je da upotreba kanabisa u medininske svrhe nije tabu tema za Ministarstvo.
"Ne možemo da dozvolimo da imamo supstance u kojima se ne zna tačna koncentracija kanabisa. Na primer, imamo ulje kome ne znamo tačnu koncetraciju kanabisa, šta će se desiti ako ga neko uzme i dese se poledice, ko će biti kriv - država jer je to dozvolila", rekao je ministar.
Podsetio je da neke zemlje lelagizuju, neke povlače dozvole i da postoje razna mišljenja.
Lončar je potvrdio i da će se raditi na istraživanju zdravlja nacije.
Podsetio je da je Ministarstvo uradilo istraživanja o upotrebi anitbiotika i intrahispitalnim infekcijama.
Istraživanja su obavljena kako bi imali tačno definisane podatke dokle se stiglo za vreme mandata, rekao je ministar zdravlja.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lončar: Lekovi na bazi kanabisa mogu da uđu u Srbiju, ali pod JEDNIM USLOVOM

Izvor: Blic, 29.Avg.2019

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da svi lekovi na bazi kanabisa sa tačno utvrđenom i dokazanom koncentracijom mogu da uđu u Srbiju, ali niko za to nije tražio dozvolu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.