Koliko smo naoružani (3): Vinčesterke, mačevi i karabini

Izvor: Vesti-online.com, 15.Jan.2013, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko smo naoružani (3): Vinčesterke, mačevi i karabini

Ako se zna da u Pomoravskom okrugu ima oko 140.000 glasača, punoletnih ljudi, i ako je registrovano oko 50.000 raznog vrsta oružja, znači da je svaki treći Pomoravac naoružan! Prema podacima policije, za ličnu bezbednost registrovano je 17.000, 25.000 komada čini lovačko oružje, a ostatak su registrovale službe fizičkog obezbeđenja, streljačke organizacije i klubovi.

Ovoj cifri svakako treba dodati i sivu brojku, odnosno određenu količinu nelegalnog oružja. Iako >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << su mnogi iskoristili nekoliko legalizacija oružja, a mnogi predali vojno i lovačko oružje koje su doneli s ratišta iz Krajine i s Kosova, mnogi se nisu odrekli svoje "sigurnosti".

Najviše oružja poseduju lovci, koji prave svoje kolekcije zbog toga što su im posebni kalibri pušaka potrebni radi odstrela različite divljači, ali i zbog toga što su oni pravi zaljubljenici u oružje. Najveći kolekcionar u Pomoravskom okrugu nesumnjivo je lovac Zoran Đorđević Zelja iz Jagodine. Zoran ima 56 pušaka i ne planira da se na tom broju zaustavi.

- Gotovo sve puške iz moje kolekcije su u funkciji. Najviše imam sačmarica i karabina. Najdraža mi je ferlahova šesnaestica iz Austrije, koja je proizvedena 1957. i koja ima fabrički broj 28. Firma Ferlah proizvodi najkvalitetnije oružje u Evropi, a pripadala je mom pokojnom ocu Radetu, koji je takođe bio lovac - kaže Zoran za "Vesti".

Džip za lovca

Srboljub voli ne samo puške, nego i džipove. Promenio ih je više od 40, a omiljeni mu je američki vojni dodž jer je najizdržljiviji. Za njega nema nepristupačnog terena.

- Pošto sam u jagodinskoj policiji radio kao šef održavanja i mehaničar, i dan-danas održavam džipove svojih kolega lovaca. Reparirao sam pet kompletnih dodževa. Trebalo mi je od šest meseci do godinu dana. Ali, nikada ne stavljam deo od neke druge marke jer to više nije taj džip - kaže Srboljub.

On je prvu pušku, lovački karabin 8-57, nabavio 1971. godine, kad je dobio i prvu dozvolu za oružje. Ubrzo se našao među prvih 10 kolekcionara u Srbiji.

- Najveći broj pušaka i trofeja sam dobio. Ljudi su najpre pričali da sam lud, a onda su počeli da mi poklanjaju sve što imaju od oružja. Za puške nisam dobijao pojedinačne dozvole, već sam iskoristio period legalizacije oružja i dobio dozvolu za sve njih. Iskoristio sam i kada je moglo da se uvozi, pa sam 1999. godine u Austriji nabavio sve vinčesterke od po 1.500 maraka jer kod nas nisam mogao da kupim kaubojsku i pumparicu. To su i najskuplje puške u mojoj kolekciji - otkriva Zoran.

I lovac Srboljub Stojanović iz Gornjeg Štiplja kod Jagodine, policajac u penziji, puške je počeo da sakuplja 1980. kad je postao lovac. Imao je pedesetak pušaka i desetak pištolja, ali ih je prodavao, tako da sada ima dvadesetak pušaka i pištolj magnum 357.

- Sakupljao sam lovačke i trofejne puške, koje su veoma vredne. Uglavnom iz Drugog svetskog rata. Najstarija je jednocevka puška čepara, na kojoj je oznaka pisana arapskim pismom. Imam i unikatnu austrijsku štajer pušku, italijanski vojni karabin kordone, nemački mauzer. Veoma mi je draga i kranjska jednocevka iz Drugog svetskog rata - navodi Srboljub.

On kaže da je oružje prodao zbog toga što mu je bio potreban novac. Dok je bio mlađi, odvajao je veće sume da bi kupio retke puške, pa čak i mačeve. Po njih je išao i u inostranstvo. Iz Graca je, na primer, doneo kuglaru maverik i vinčesterku, koju je kasnije prodao za 1.200 nekadašnjih nemačkih maraka. Snajper je prodao za 700 evra. Sada, kaže, ne bi mogao da odvoji toliko para za oružje.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.