Irci izglasali legalizaciju abortusa

Izvor: RTS, 26.Maj.2018, 07:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irci izglasali legalizaciju abortusa

U Irskoj su građani na referendumu podržali liberalizaciju zakona o abortusu – izlazne ankete pokazuju da je 69 odsto Iraca glasalo za liberalizaciju, a 31 protiv. Premijer Leo Varatkar preko "Tvitera" poručuje da posle ovog referenduma Irska piše novu stranicu istorije, i naglašava da je to pokazatelj demokratije na delu. Zakon o abortusu u Irskoj jedan je od najstrožih na svetu, a irska nacija je dugo bila veoma privržena načelima katoličke crkve. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Na referendumskom listiću pitanje je bilo "Da li želite poništavanje osmog, Engleskog amandmana na Ustav iz 1983. godine koji nerođenom detetu i majci pruža jednako pravo na život".

Ministar pravde Čarli Flanagan ove rezultate je opisao kao "još jedan veliki korak ka izlazu iz mračne prošlosti".
On je ovaj referendum označio kao šansu koja se pruža jednom u generaciji, a glasači su odgovorili sa, kako je prenela državna televizija, izlaznošću koja spada među najveće na referendumima u toj zemlji.
Na ulicama Dablina pristalice liberalizacije tog zakona su slavile.
"Presrećna sam jer sam mislila da će biti tesan rezultat. Mnogi Irci su očekivali da će pobediti glas protiv, ali su sada zbog prvih rezultata izlaznih anketa veliki entuzijasti. To je zadivljujuće", rekla je jedna od Irkinja.
Oni koji su glasali za liberalizaciju navode da je važno da žene mogu same da donose odluke. "Zbog čega bismo čekali da lekar kaže 'ne' i da onda patite u životu?", kažu u Dablinu.
Neki su uzbuđeni zbog stvari koje bi se promenile, a drugi zbog toga što ne žele promene, navode Irci. "Glasala sam 'za', moj stav je da svako ima pravo na izbor", rekla je jedna od pobornica liberalizacije.
Zabrana abortusa u Irskoj je delimično ukinuta pre pet godina, ali samo u slučaju da je život majke ugrožen. Ukidanje, međutim, ne važi ako je reč o silovanju, incestu ili fatalnoj abnormalnosti fetusa.
"Ovo je, pre svega, veliki dan za žene u Irskoj. Nadam se da će parlamentarci brzo reagovati, njihova odgovornost je sada velika, odlučujuća", poručio je poslanik Dejvid Kalinan.

Plebiscit je rezultat više od deceniju duge rasprave u Irskoj o liberalizaciji abortusa i šesto glasanje o tom pitanju.
Grupa "Spasimo osmi amandman", koja se zalaže za zabranu abortusa saopštila je da je istorijski referendum u toj zemlji rezultirao "tragedijom istorijskih razmera", priznavši tako poraz, kao što su predvidele dve urađene ankete o izlaznosti.
Objavljene rezultate koji još uvek nisu zvanično potvrđeni, pozdravili su aktivisti koji se zalažu za pravo na abortus, prenosi AP.
"Ovo je veliki dan za žene u Irskoj. Ovo znači da žene zauzimaju svoje punopravno mesto u irskom društvu, konačno", rekla je Orla O'Konor, jedna od direktora grupe "Zajedno za da" (na referendumu).

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prvi rezultati - Irci izglasali legalizaciju abortusa

Izvor: B92, 26.Maj.2018

Građani Irske izglasali su liberalizaciju jednog od najoštrijih zakona o abortusu na svetu, pokazali su rezultati izlaznih anketa nakon referenduma...Prema podacima irske agencije za istraživanje tržišta Ipsos MRBI, više od dve trećine građana je u petak glasalo za legalizaciju abortusa...Glasači...

Nastavak na B92...

IRCI PODRŽALI LIBERALIZACIJU ABORTUSA: 62 odsto glasalo za izmenu zakona o pobačaju

Izvor: Kurir, 26.Maj.2018

Građani Irske izglasali su liberalizaciju jednog od najoštrijih zakona o abortusu na svetu, pokazali su rezultati izlaznih anketa nakon referenduma.

Nastavak na Kurir...

Irci na referendumu podržali legalizaciju abortusa

Izvor: Radio 021, 26.Maj.2018

Građani Irske izglasali su liberalizaciju jednog od najoštrijih zakona u svetu koji se tiče abortusa, pokazali su rezultati izlaznih anketa nakon referenduma u toj zemlji...Prema podacima irske agencije za istraživanje tržišta Ipsos MRBI, više od dve trećine građana je u petak glasalo za legalizaciju...

Nastavak na Radio 021...

Irski premijer pozdravio "tihu revoluciju"

Izvor: B92, 26.Maj.2018

Irski premijer Leo Varadkar pozdravio je "tihu revoluciju" pošto su prvi rezultati referenduma pokazali da su Irci glasali za liberalizaciju zakona o abortusu...Vardakar je govorio posle objava izlaznih anketa koje ukazuju na snažnu podršku za reformu zakona, prenosi Bi-Bi-Si (BBC)...Izlazne ankete...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.