Ipak nema besplatne legalizacije

Izvor: B92, 26.Dec.2010, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ipak nema besplatne legalizacije

Beograd -- Iako je Oliver Dulić najavio da će nelegalni objekti biti legalizovani besplatno, u Ministarstvu za B92 kažu da će biti primenjen samo model smanjenja dažbina.

Od gromoglasnih najava mogućnosti besplatne legalizacije, po svemu sudeći neće biti ništa.

Mogućnost besplatne legalizacije stvorila je brige lokalnoj samoupravi u čiju se kasu novac za legalizaciju sliva. Ekonomisti se pitaju da li bi ovakav potez poslao poruku da je u Srbiji bolje graditi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nelegalno pa besplatno legalizovati ili uredno plaćati sve dažbine.

Pre samo tri dana, ministar Dulić gromoglasno je najavio da postoji mogućnost da se vlasnicima nelegalno izgrađenih objekata omogući besplatna legalizacija i da će, ukoliko to bude učinjeno, građani koji su već platili za to biti "kompenzirani".

Međutim, danas iz ministarstva stiže potpuno drugačije tumačenje ministrovih reči.

"Ministar Dulić je, kad je davao ove izjave, mislio na ova povećana umanjenja. Ministar Dulić ipak nije pravnik, ja sam pravnik i ja vam kažem, neće biti besplatne legalizacije, nego samo umanjenja za pojedine kategorije lica", kaže pomoćnica ministra životne sredine i prostornog planiranja Aleksandra Damnjanović Petrović.

Na prethodnu najavu mogućnosti besplatne legalizacije, među predstavnicima lokalne samouprave zavladala je nesigurnost, pa su rekli da jedva čekaju sastanak sa ministom Dulićem na kome će ukazati na moguće probleme.

"Novac koji ljudi daju, koji legalno grade služi pre svega za infrastrukturu koja prati njihove objekte, za puteve, kanalizaciju, vodovod. To je isti taj novac koji treba od legalizacije da se slije u kase lokalnih samouprava i da se troši za iste te namene. Suštinski, ne može niko reći da je to pravedno, ali ni država u nekom trenutku nije omogućila neke stvari ogromnom broju ljudi", smatra potpredsednik Stalne konferencije gradova i opština Nenad Milenković.

Opštine i gradovi već sada najavljuju i da neće btii u mogućnosti da vrate novac građanima koji su legalizaciju platili, mada je ministar Dulić najavio je da će oni koji su platili za to biti "kompenzirani".

Legalizacija se nikako ne sme staviti ispred legalne gradnje, upozorava ekonomista Milan Kovačević i dodaje da su dosadašnji brojni pokušaji da se nelegalni objekti besplatno legalizuju pokazali sve nedostatke ovakvog rešenja.

"Bilo bi moguće da se izvrši, ali bi se time dala jako loša poruka da će biti još nelegalnosti i da će se i ubuduće poklanjati onima koji nelegalno grade, a da će više platiti oni koji se drže zakona što je potpuno pogrešan pristup čitavom problemu. Ja mislim da je kod nas vrlo snažan lobi onih koji mogu da grade ilegalno. Nije istina da su najviše oni koji nemaju novaca pogođeni da plate legalizaciju", smatra Kovačević.

Kovačević kao moguće rešenje predlaže da se umesto velikih naknada za uređenje građevinskog zemljišta, poveća naknada za već izgrađene objekte. Tako bi, tvrdi, bez smanjenja prihoda opštinama i gradovima bila podržana posrnula građevinska industrija u Srbiji.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nema besplatne legalizacije

Izvor: S media, 26.Dec.2010

Iako je Oliver Dulić najavio da će nelegalni objekti biti legalizovani besplatno, u Ministarstvu za B92 kažu da će biti primenjen samo model smanjenja dažbina...Od gromoglasnih najava mogućnosti besplatne legalizacije, po svemu sudeći neće biti ništa...Mogućnost besplatne legalizacije stvorila...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.