Bazilika Sagrada Familija napokon dobila građevinsku dozvolu

Izvor: Radio 021, 19.Okt.2018, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bazilika Sagrada Familija napokon dobila građevinsku dozvolu

Nakon što se već 136 godina gradila bez građevinske dozvole, čuvena bazilika u Barseloni napokon je dobila dozvolu za izgradnju.

U dogovoru sa gradskim većem, Crkva će isfinansirati ozakonjenje sa 22 miliona evra, piše Gardijan.

Do sada je postojala samo jedna dozvola iz 1882. koju je izdala Gradska skupština Sant Marti de Provencals, s napomenom arhitekti Antoniju Gaudiju da preduzme korake za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << legalizaciju gradnje, ali on to nije učinio. Prema dnevniku, bazilika nije upisana u zemljišne knjige i vodi se kao veliko zemljište koje je od 1995. upisano kao vlasništvo Biskupije Barselone.

Građevina na nekim mestima i izlazi iz gabarita, na primer osam stubova 20 do 50 centimetara 'prodrlo' je u šetalište u ulici Majorka, a kapela Uznesenja u ulici Provansa 30 centimetara. Nije definisana ni kupola Isusa Hrista, koja treba da bude najviša od 18 planiranih, a kada bude dovršena činiće crkvu najvišom zgradom u Barseloni sa 172,5 metara.

Odgovorni za gradnju žele do 2026. da završe celokupni projekat koji se finansira s 50 miliona evra, koliko se prikupi svake godine od ulaznica 4,5 miliona posetilaca, što znači 12.000 osoba na dan. Broj posetilaca znatno raste otkako je baziliku posvetio papa Benedikt XVI 2010. godine.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

NAKON VIŠE OD 130 GODINA "Sagrada familija" konačno dobila građevinsku dozvolu

Izvor: Blic, 19.Okt.2018

Čuvena katedrala u Barseloni Sagrada familia, delo poznatog arhitekte Antonija Gaudija, konačno će dobiti građevinsku dozvolu nakon više od 130 godina, saopštila je gradska uprava.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.