Banke kreditiraju legalizaciju

Izvor: B92, 24.Okt.2009, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banke kreditiraju legalizaciju

Beograd -- Za sada je samo jedna banka definisala uslove kreditiranja građana koji treba da legalizuju objekte. Neće biti potrebna prenamena zemljišta.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine privodi kraju pregovore sa komercijalnim bankama o povoljnim kreditima za građane koji treba da legalizuju svoje nelegalno podignute objekte. "Prokredit" banka je prva ušla u ovaj program i u toj banci kažu da će uslovi biti povoljni.

I pre nego što je počela naplata, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << legalizacija nelegalno izgrađenih objekata postala je noćna mora za vlasnike skoro milion nelegalno podignutih objekata širom zemlje.

Da sve ne bude tako crno potrudiće se Ministarstvo za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje, koje sa komercijalnim bankama pokušava da dogovori uslove za povoljno kreditiranje građana za postupak legalizacije.

Pomoćnica ministra Aleksandra Damnjanović Petrović kaže da će ministarstvo dati sve od sebe da se banke što pre uključe u program i pomognu u rešavanju ovog teškog pitanja.

"Pošto smo mi najavili da će legalizacija biti masovna, da bismo omogućili tu masovnost jedna od stvari jeste upravo i pokušaj da se omoguće ti povoljni krediti za legalizaciju”, kaže ona.

"Za sada, koliko mi imamo saznanje, 'Pro kredit’ banka je izašla sa svojim nekim pojedinačnim uslovima i taj postupak je već u toku, a mi ćemo se truditi da ceo ovaj posao okončamo u nekom vrlo kratkom roku”, navodi Damjanović-Petrovićeva.

I dok većina komercijalnih banaka još nije definisala uslove pod kojima će građanima odobravati kredite, Gordana Nedeljković iz "Prokredit” banke kaže da će u toj banci uslovi biti prilagođeni kako u prevelikoj meri ne bi opteretili ni kućni ni poslovni budžet vlasnika, a mesečna kamata biće od 1,5 do 2 odsto.

"Za iznos od 200 000 dinara - što je trošak legalizacije za područje Beograda zona 4: Mirijevo, Plavi Horizonti, Altina - za taj iznos rata je oko 5.700 dinara”, kaže Nedeljkovićeva.

Vlasnici većih objekata imaće pravo i na dužu otplatu.

"Za neke veće, posebno poslovne objekte, troškovi legalizacije mogu biti i do 10 000 evra i u tom slučaju će biti odobravani indeksirani krediti, a rokovi otplate idu i do 10 godina. Rata će iznositi 190 evra", objašnjava Nedeljkovićeva.

Kredite sa rokovima otplate do pet godina, "Prokredit” banka će odobravati bez žiranata, bez depozita i bez učešća, a građani će od dokumenata morati da donesu potvrdu da je zahtev za legalizaciju podnet i ličnu kartu.

Celu akciju u velikoj meri će olakšati to što neće biti neophodno da se izvrši prenamena poljoprivrednog u građevinsko zemljište, tako da neće biti troška po tom osnovu, objašnjavaja Aleksandra Damnjanović-Petrović

"Ceo postupak legalizacije je ustvari jedna amnestija za građen koji nisu gradili svoje objekte u skladu sa zakonom. Ceo deo zakona jeste jedan mali leks specijalis u odnosu na važeći zakon, tako da u postupcima legalizacije, u dogovoru sa Ministarstvom poljoprivrede, neće biti naplaćivana naknada za prenamenu”, kaže ona.

U nadležnom Ministarstvu kažu i da će vlasnici stanova i zgrada većih od 100 kvadrata moći da legalizuju svoje vlasništvo, a i u tim slučajevima će važiti popust od 60 odsto u odnosu na postojeću cenu za legalizaciju.

Dovoljno je da samo jedan od vlasnika u zgradi podnese zahtev lokalnoj građevinskoj direkciji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.