Novim propisima efikasnije protiv divlje gradnje

Izvor: RTS, 01.Nov.2018, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novim propisima efikasnije protiv "divlje gradnje"

U Srbiji je oko dva miliona nelegalno izgrađenih objekata, a za poslednje tri godine, od usvajanja Zakona o ozakonjenju, izdato je 183.000 rešenja za legalizaciju. Srušeno je tek 500 objekata, ne računajući Beograd, koji nisu građeni po propisima. Da se praksa "divlje gradnje" iskoreni trebalo bi da doprinesu nedavno usvojene izmene propisa koje stupaju na snagu 6. novembra. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Resorna ministarka Zorana Mihajlović još jednim je pozvala građane da završe postupak ozakonjenja i rekla da je rok za okončanje postupka legalizacije objekata u Srbiji pet godina.

Podseća da izmenama zakona nelegalni objekti mogu da se ruše posle drugostepene odluke suda, i pre okončanja upravnog postupka, kao i da u nelegalno izgrađenim objektima neće moći da se vrše uslužne delatnosti.
Izmene koje podrazumevaju i zabranu prometa divljih objekata najpre će se osetiti u Beogradu, kaže zamenik gradonačelnika Goran Vesić.
Građevinske inspekcije sa opština prelaze na gradski nivo, što će, kaže, omogućiti lakše rušenje objekata koji se grade bez papira.
Radiće se na tome da umesto sadašnjih 65 odsto, pokrivenost urbanističkim planom poraste na 80 odsto.  
Vesić dodaje i da će građani svoje objekte sada moći da legalizuju na 17 mesta, tj. u svim opštinama, što bi trebalo da ubrza proces ozakonjenja.
Podseća da se građevinske dozvole izdaju za 28 dana i da je Beograd prošle godine izdao dozvolu za 1.024.000 kvadrata. Bez dozvola se, navodi, uzima novac građana Srbije, opterećuje infrastruktura, ali i izbegava odgovornost za kvalitet objekata.
Zakonskim rešenjima je, kaže, zadovoljan i direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković. Navodi da građani sada imaju tačne informacije o objektima kako ih ljudi koji grade ne bi doveli u zabludu.
Ukoliko je objekat nelegalan, lokalna samouprava prosleđuje zabeležbu Zavodu, koji je odmah evidentira, a skida tek nakon okončanja postupka ozakonjenja.
U međuvremenu, kaže, važi zabrana na promet takvog objekta. Dodaje da dva miliona objekata za ozakonjenje predstavlja mrtav kapital koji se meri milijardama.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mihajlović i Vesić: Izmenama Zakona protiv bespravne gradnje

Izvor: Blic, 01.Nov.2018

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je od decembra 2015. do 2018. godine doneto oko 183.000 rešenja o ozakonjenju, što je, tvrdi, daleko više od broja rešenja donetih u poslenjih 30 godina.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.