Crna Gora: Vladajuća koalicija, bez opozicije, usvojila Zakon o planiranju prostora

Izvor: Blic, 30.Sep.2017, 18:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora: Vladajuća koalicija, bez opozicije, usvojila Zakon o planiranju prostora

Poslanici Skupštine Crne Gore usvojili su danas Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata koji, kao novinu, predviđa ukidanje građevinske i upotrebne dozvole i uvođenje prijave radova, kao i legalizaciju bespravno izgrađenih objekata.

Zakon je usvojen na sednici kojoj nisu prisustvovali poslanici opozicije, jer od oktobra prošle godine bojkotuju rad parlamenta. Za Zakon je glasao 41 poslanik vladajuće >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koalicije.

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović je rekao da se novine u zakonu odnose na planiranje i planska dokumenta, uređivanje građevinskog zemljišta, uslove izgradnje objekata, stručni nadzor i legalizaciju besprave objekata.

Radulović je naveo da je umesto upotrebne dozvole predviđeno objedinjavanje tehničkog pregleda i stručnog nadzora, čime se sistem oslobađa duplih kontrola.

Prema njegovim rečima, predviđeno je da se objekat može legalizovati samo ako je predviđen važećim planskim dokumentom ili Planom generalne regulacije Crne Gore.

Crnogorske opozicione partije i pojedine nevladine organizacije kritikovali su predloženi zakon, jer smatraju da će dovesti do centralizacije i ukidanja autonomije lokalnih samouprava, te su tražili da bude povučen iz skupštinske procedure.
Pogledaj vesti o: Legalizacija objekata

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.