Kurban bajram na Kosovu obeležen porukama mira

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Sep.2017, 10:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurban bajram na Kosovu obeležen porukama mira

Porukama mira i suživota danas je na Kosovu počela proslava velikog muslimanskog praznika Kurban bajrama. Glavna manifestacija je održana u prištinskoj "Sultan Fatih" džamiji a bajramski namaz predvodili su direktor Medrese "Alaudin" Jakup Čunaku i glavni kosovski imam Sabri Bajgora.

"Vaše požrtvovanje će omogućiti da se prazniku Kurban bajrama raduju i siročad, siromasi, ljudi sa posebnim potrebama, jer se samo tako ostvaruje smisao ovog svetog praznika", kazao je Čunaku.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />
Glavni kosovski imam Sabri Bajgora u ime Islamske zajednice Kosova rekao je da više nego ikada svet ima potrebe za mirom i harmonijom ali je i pozvao zvaničnike institucija da više radi na jačanju državnosti Kosova.

"Sa ovog mesta pozivam sve naše političke lidere i građane Kosova da rade i doprinose još više daljoj izgradnji i jačanju naše zemlje. Naš doprinos za izgradnju funkcionalne države gde će se poštovati pravo svakog građanina je poruka nad porukama i sveti je zadatak", kazao je Bajgora.

Kurban bajram je jedan od najznačajnijih praznika za islamski svet i obeležava kraj čina hadžiluka i smatra se delom procesa vere, mira i žrtvovanja. Simbolika ovog praznika je i klanje kurbana i pomoć siromasima.

Najviši zvaničnici Kosova čestitali su danas Kurban bajram kosovskom muftiji Naimu Trnavi i građanima islamske veroispovesti.

Kosovski predsednik Hašim Tači naveo je u čestitki da Kurban bajram predstavlja praznik solidarnosti, humanizma i zajedništva svih građana i izrazio želju da taj praznik donese što više radosti, razumevanja i harmonije u porodicama.

"Kosovo i njegovi građani ponose se međuverskom tolerancijom i drugim vrednostima koje se neguju u našem društvu", naveo je Tači.

Premijer Kosova Isa Mustafa naveo je u čestitiki da praznik "dolazi u vreme kada se kosovsko društvo zalaže za jačanje puta razvoja, mira i evroatlantskih integracija, koji je pravičan i koristan za Kosovo".

Veliki muslimanski praznik vernicima na Kosovu su čestitali i lideri političkih stranaka i javne ličnosti.

Islamska zajednica Kosova od 11 časova organizuje praznični prijem za predstavnike institucija, političkih organizacija i civilnog društva.
Pogledaj vesti o: Kurban Bajram

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.