Zbogom, plavi dečače: Ovako je o muzici govorio Rajko Dujmić

Izvor: B92, 05.Avg.2020, 18:03

Zbogom, plavi dečače: Ovako je o muzici govorio Rajko Dujmić

"Kada napišete pesmu i gledate kako je peva desetak hiljada duša… to se, verujem, može porediti sa osećajem žene kada rodi dete", ovako je nekada govorio hrvatski muzičar Rajko Dujmić, nekadašnji vođa "Novih fosila", koji je preminuo od posledica saobraćajne nesreće juče u Rijeci.

Rođen je kao sin jedinac u Zagrebu 7. avgusta 1954. godine. Iako mu je majka Austrijanka Karlota bila domaćica, a otac Stjepan pomorski kapetan, od malih nogu zanimala ga je muzika. Kada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je imao samo godinu imao je žulj od usne harmonike. Bio mu je to najdraži poklon za prvi rođendan.

Godine 1975. Slobodan Momčilović Moka pozvao ga je u Fosile, ali ih je prvi put odbio jer nije hteo da se zameri drugovima sa kojima je svirao u Crno-belima. Pristao je godinu dana kasnije. Za Fosile je najpre napisao “Sanjaj me” i “Da te ne volim”, 1977. u Poreču. Njegovim dolaskom Novi fosili postaju najpopularnija grupa u Jugoslaviji, piše Večernji list.

“Kada napišete pesmu i gledate kako je peva desetak hiljada duša… to se, verujem, može porediti sa osećajem žene kada rodi dete”, rekao je Dujmić, koji je 1989. napisao muziku, a tekst Stevo Cvikić, za pesmu “Rock me”, koju je izvodila grupa Riva i pobedila na Evrosongu.

Ta je pobeda pokazatelj kakav je Dujmić imao njuh za muziku.

“Pobeda je ono što se pamti. Za nastup na Evrosongu takmičio sam se devet godina zaredom i u devet godina sam tri puta prošao. Podsetiću da sam prvo bio četvrti s Novim fosilima i pesmom 'Ja sam za ples', zatim šesti sa Srebrnim krilima i 'Mangupom' i na kraju sam pobedio s Rivom i pesmom 'Rock Me Baby'. Riva je bila moj odabir za tu pesmu, premda su me forsirali da idu Novi fosili. Nisam hteo. Sećam se kad sam ih prvi put video kako sviraju na jednoj letnjoj terasi. Odmah sam imao viziju šta će biti s njima. Ukazali su mi se u plavom”, rekao je tada Dujmić.

Jako su ga zanimali muzika za pozorište i film. Između ostalog pisao je muziku za predstave “Sedam lakih komada” i “Dundo Maroje” za film “Cijena života” Bogdana Diklića te za dokumentarac “Zemlja pustinjskog sokola”.

Prema njegovim pesmama napravljen je i mjuzikl “Za dobra stara vremena”.

Godine 1983. rodio mu se sin jedinac Tin, koji je s majkom Vesnom dugo živio u Španiji. Godine 1990. nakon tri godine veze, venčao se sa suprugom Snježanom. Na rođendan te godine umrla mu je mama.

"Jedno srce sam izgubio, drugo dobio. Da nema Snježane, ne bi bilo ni mene", kazao je Dujmić. Sa suprugom je imao bulran odnos i zbog napada na nju lani je završio u pritvoru. Ali ona mu je sve oprostila i bila s njim do zadnjeg dana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.