Završena prva faza projekta K3CI koji povezuje novu umetničku scenu Mađarske i Srbije

Izvor: RTS, 09.Jan.2020, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena prva faza projekta K3CI koji povezuje novu umetničku scenu Mađarske i Srbije

Projekat prekogranične saradnje: Kaleidoskop savremene kulture i kreativnih industrija (K3CI) pokrenule su četiri organizacije iz Srbije i Mađarske: "Cinema City" i "Kulturanova" iz Novog Sada i "Kép-Szín-Ház" i "Maszk" iz Segedina.
"Sinema siti" je organizacija koja preko deset godina radi na promociji art haus internacionalne filmske producije i mladih umetnika iz domena filma, muzike i drugih oblasti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kreativnih industrija.

"Kulturanova" postoji već 18 godina tokom kojih je aktivno promovisala nezavisnu kulturnu scenu uglavnom kroz međunarodne i multinacionalne projekte. Fondacija "Kép-Szín-Ház" iz Segedina od 1996. vodi "Grand Café", alternativni, samostalni kulturni centar posvećen promociji filma, muzike, književnosti i vizuelnih umetnosti. Udruženje MASZK stoji iz centra savremene scenske umetnosti "Alterra", kao i festivala "Thealter" posvećenog savremenom teatru.
Projekat K3CI je nastao kroz povezivanje ove četiri organizacije sa ciljem da se osnaži saradnja između savremenih kulturnih i kreativnih scena Mađarske i Srbije.
Kroz seriju promotivnih događaja, radionica, predavanja i druženja, tokom čitave 2019. godine poboljšana je komunikacija između kulturnih promotera u naše dve države i pojačane su veze koje već postoje i napravljene nove.
U okviru projekta organizovana su dva promotivna događaja. Prvi se odigrao 5. aprila u Segedinu u "Grand kafeu" i na njenu su nastupili "Straight Mickey and the Boyz" iz Beograda, "Slonz" iz Šapca, "Igralom" iz Niša a prikazan je i film Dragan Vende - Zapadni Berlin beogradskog autora Dragana fon Petrovića.

Drugi promotivni događaj odigrao se u Novom Sadu 26. i 27. oktobra u okviru festivala "Cinema Now" na kom su se predstavili: budimpeštanski bend "Fran Palermo" – indi, rokenrol, afro pop koncertna senzacija, kao i duo Bernadet Brešćanski i Viktorie Taškovič.
U filmskom programu emitovano je pet filmova savremene mađarske filmske produkcije: Cvetna dolina, Granny Project, Jedan dan, Juče i Otvorena.
Kroz dva producentska foruma (28-30. avgusta Novi Sad, 4-5. oktobra Segedin) preko 70 mladih menadžera u kulturi i umetnika iz Srbije i Mađarske upoznali su se i diskutovali o onome što rade, o svojim idejama, o publici i posebno o tome kako da svoju publiku prošire. Učesnici Foruma osnažili su na ovaj način svoje profesionalne kompetencije i umetničku produkciju i preneli znanje koje imaju drugim učesnicima. 
Realizovane su i dve umetničke rezidencije u Segedinu i Novom Sadu kroz koje je deset umetnika iz Srbije i Mađarske zajedno stvaralo i imalo priliku da prezentuje svoj rad.
Uz sve to objavljen je i niz publikacija o projektu, menadžentu u kulturi i o kulturnoj sceni regiona, a napravljena je i platformu za promociju i saradnju mladih umetnika iz Srbije i Mađarske www.k3ci.net.
Nakon dinamične 2019. godine projekat se nastavlja i u narednoj godini kroz brojne aktivnosti koje su planirane.

Projekat K3CI je podržan od strane Evropske unije kroz Interreg-IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija. Po principu "zajedničkog sistema upravljanja" zemalja učesnica – Mađarske i Srbije, program finansira i podržava projekte saradnje organizacija iz Programske oblasti – okruga Čongrad (Csongrád) i Bač-Kiškun (Bács-Kiskun) u Mađarskoj i okruga Zapadna Bačka, Severna Bačka, Južna Bačka, Severni Banat, Srednji Banat, Južni Banat i Srem u Srbiji.
Program pomaže razvoj i stabilnost pograničnog regiona, unapređuje opšti kvalitet života u njemu, omogućava ekonomsku saradnju organizacija iz ove dve zemlje, neguje zajednički identitet, kulturno i istorijsko nasleđe pograničnog regiona i doprinosi njegovoj ekološkoj održivosti i sigurnosti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.