Završen sedmi Kustendorf klasik

Izvor: B92, 13.Jul.2019, 09:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen sedmi "Kustendorf klasik"

Uručenjem nagrada i koncertom violončeliste Nareka Haknazarjana, violiniste Hačatura Almazjana, baritona Efima Zavaljnog i Kragujevčkog pevačkog društva u pratnji Južnosahalinskog simfonijskog orkestra pod dirigentskom palicom Tigrana Haknazarjana, sinoć je u Drvengradu završen sedmi festival ruske klasične muzike "Kustendorf Klasik".

Zlatna matrjoška u kategoriji od 13 do 17 godina pripala je tenoru Valeriju Makaronu sa Akademije “P. I. Čajkovski” (Moskva), Srebrnu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << matrjošku dobio je flautista Aleksansar Tjan (17) iz Moskovske specijalne muzičke škole “Gnjesin” (Sankt Peterburg), a Bronzana matrjoška dodeljena je klarinetisti Miroslavu Bataljonoku (15) iz Republičke gimnazije pri Beloruskoj muzičkoj akademiji (Minsk).

U kategoriji od 18 do 25 godina, prvu nagradu je dobio harmonikaš Mihajlo Živojinović (22) sa Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu, druga nagrada sopranu Anastasiji Mihnovec sa Beloruske državne akademije (Minsk), a treću nagradu je ponela violinistkinja Ana Savkina (24) sa Muzičke akademije “P.I. Čajkovski”.

Najbolje među 50 mladih muzičara iz renomiranih muzičkih škola i sa akademija iz Srbije, Republike Srpske, Rusije, Belorusije, Nemačke i Kine, izabrao je žiri u kome su bili rektor Državne muzičke akademije iz Belorusije Jekaterina Dulova (predsednica), kompozitorka Anja Ðorđević i pijanista Aleksandar Madžar.

Tokom prethodnih večeri u Drvengradu su sa Simfonijskim orkestrom “Kustendorf”, koji je predvodio dirigent Srboljub Dinić, nastupili su ruski violista Jurij Bašmet i Madžar, kao i bariton Vasilij Gerelo uz klavirsku pratnju Olega Vajnštajna.

U revijalnom programu izvedena je savremena opera Mikaela Tarivardijeva "Očekivanje" u režiji Vladana Churkovića i pod dirigentskom upravom Marije Stajić.

Festival, koji je do ove godine nosio naziv "Boljšoj", zajednički projekat režisera Emira Kusturice i kompanije "Gasprom njeft", pruža priliku mladim izvođačima da se predstave i upoznaju se sa istaknutim umetnicima, da podele iskustva i sa vršnjacima iz drugih zemalja.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.