Završen jubilarni 25. festival Carevčevi dani“

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jul.2019, 23:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen jubilarni 25. festival "Carevčevi dani“

"Vlastimir Pavlović Carevac primer je života punog žrtve i podviga. On je bio stradalnik, borac, humanista, a pre svega plemenit čovek koji je srpsku etničku muziku uzdigao i postavio na zasluženi pijedestal“, kazao je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević pred početak revijalnog dela 25. muzičkog festivala „Carevčevi dani“ u Velikom Gradištu.

Ministar je odao priznanje organizatorima festivala koji traje već dvadeset pet godina, a koji na najlepši >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << način čuva sećanje na čoveka koji je u burama dvadesetog veka decenijama negovao temelje srpske kulture i dao trajan doprinos očuvanju srpskog nacionalnog bića u oblasti muzike.

"Svedoci vremena kažu da je Carevac u svom repertoaru imao oko 300 kola i 2000 pesama. Tih 300 kola bili su elektrokardiogram srpskog naroda, odražavali su njegov ritam, njegov puls i njegovu životnu energiju“, naglasio je Vukosavljević i dodao da je u 2000 Carevčevih pesama sadržana duša srpskog naroda. On je podsetio i na mentorski Carevčev rad. „Uz Carevčevu pomoć stasavali su i trajali mnogi koji su u narodu svojim glasom budili osećanje ponosa na srpsku etnomuzikološku tradiciju“, rekao je ministar.

Vukosavljević je prisutne podsetio da je on sam imao priliku da otkrije spomen-ploču na mestu gde je bila u Beogradu kuća velikog virtuoza, čuvara tradicije i dobre pesme.

"Bez svog kulturnog nasleđa mi nemamo potku za budućnost, ni kao pojedinci, ni kao društvo, ni kao nacija“, zaključio je ministar i izrazio uverenje da će festival trajati još dugo negujući sećanje na Carevca, ali i na srpsku etničku muziku.

Petodnevni festivalski program završio se nastupom nosilaca ”Carevčeve statuete”. Oni su svojim izvođenjem, u pratnji Narodnog ansambla RTS-a, podsetili na višedecenijskog šefa Narodnog orkestra Radio Beograda i virtuoza na violini Vlastimira Pavlovića Carevca.

U okviru posete Velikom Gradištu, ministar Vukosavljević, zajedno sa predsednikom opštine Draganom Milićem, obišao je restauriranu Ramsku tvrđavu, jedno od najatraktivnijih utvrđenja na Dunavu i Narodni muzej „Veliko Gradište“ koji štiti i čuva arheološke, etnološke, istorijske i umetničke zbirke.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.