Završava se peti Nova festival u Pančevu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Okt.2019, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završava se peti Nova festival u Pančevu

Večeras se u Pančevu završava peti Nova festival koji je ove godine bio u znaku francuskog i ex-yu stripa. Gost je bio i autor iz Japana.

Autori Tijeri Gitar i Mirjana Mišlov godinama su prisutni na francuskoj sceni. On kao ilustrator i strip umetnik dok se Mirjana bavi scenarijima za stripove. Na zajedničkoj izložbi predstavili su svoj rad.

"Ovo je retrospektiva mog rada i želeo sam da na ovom festivalu prikažem ono najznačajnije i meni najvažnije što sam >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << radio. Tu su radovi iz različitih perioda , od prvih do ovih najnovijih i kroz ovu izložbu tačno može da se vidi kako se razvijao moj stil", objašnjava Tijeri Gitar.

"Sviđa mi se različitost u radovima koje sam videla ovde. Pogotovo među strip autorima iz bivše Jugoslavije. Ima mnogo emocija i duha. Veoma je važno razvijati svoj kritički duh i umetnički izraz", smatra Mirjana Mišlov.

S obzirom na to da dolazi iz Japana, zemlje manga stripa, Harukiči ipak neguje autorski izraz.

"Ono što ja želim da pokažem u svojim radovima da svako može da crta kao ja, čak iako nikada niste. Ja volim mačke i u mojim radovima uvek su mačke. Pošto volim i muziku kod mene mačke uvek nešto sviraju", objašnjava Harukiči.

Grupna izložba "Ex-Yu – Next You", predstavlja radove 16 autora koji pripadaju različitim generacijama i povezani su sa ovim prostorima. Oni govore , svako na svoj način, o realnosti koju proživljavaju.

Nova festival se u poslednje dve godine intenzivnije bavi modernim autorskim strip stvaralaštvom.

"Naša ideja je da prikažemo strip i ilustraciju kao jedan od načina da se sačuva lični izraz, da se izraze ideje koje su posebne i drugačije i da pokažemo da u različitim zemljama to može biti ostvareno na različite načine", kaže Aleksandar Zograf, selektor festivala.

Izložbe se mogu pogledati do 18 oktobra u galeriji Milorada Bate Mihailovića.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.