Zavirite u Stari muzej, poigrajte se sa nekadašnjim i sadašnjim vrednostima

Izvor: RTS, 17.Jun.2020, 06:06

Zavirite u Stari muzej, poigrajte se sa nekadašnjim i sadašnjim vrednostima

Nakon vanrednog stanja Muzej Jugoslavije otvara vrata. Posle Kuće cveća i Parka skulptura, za publiku je otvoren i Stari muzej, koji čuva nasleđe nekadašnje Jugoslavije.
Novi eksponat postavke je prvi od tri interaktivna digitalna automata. Postavka Muzejska laboratorija je prostor za dijalog.

"Trenutno stalna postavka se transformiše u polje eksperimenta, istraživanja i kreacije, a u tom polju učestvuju i kustosi i relevantni stručnjaci >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i umetnici, kako bi svim ovim predmetima, a verujte da ih imamo u Starom muzeju preko 2.000, dali neko novo tumačenje", kaže Neda Knežević, direktorka Muzeja Jugoslavije.
Pomoću interaktivnog digitalnog automata publika fotografijama iz jugoslovenskog perioda daje drugačije značenje, kreira nove vizuelne sadržaje – od senzacionalističke najave, reklamnog plakata, šale. Slogan "Master 7" omogućava nam da se poigramo nekadašnjim i sadašnjim vrednostima.
"To je jedna bakina škrinja koju mi sad otvaramo i sad vidimo sve te neke artefakte koje možemo da tumačimo na razne načine i na taj način želimo da uspostavimo jednu novu igricu, da tako kažemo, kojom ćemo sa publikom zajedno generisati te nove sadržaje, nova značenja i nova pitanja otvarati", ističe Marko Dimitrijević, umetnička grupa "Karkatag".
Deo projekta "Novi revizionizam" je i konkurs za idejno rešenje štafete mladosti "Next You - štafeta". Pored izgleda birate i kome je namenjena – piscima, umetnicima ili možda lekarima – herojima našeg doba.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.