Ove zanimljivosti iz sveta filma sigurno niste znali

Izvor: B92, 02.Nov.2018, 09:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ove zanimljivosti iz sveta filma sigurno niste znali

Da li vam je poznato kako je nastala čuvena replika Roberta de Nira "You talkin' to me?" ili koji reditelj je morao da dokaže na sudu da glumci filma nisu zaista mrtvi? Znate li šta je "Vilhemov vrisak" i koga je udario grom na snimanju? Otkrivamo vam odgovore na ova pitanja, kao i malo poznate detalje iz sveta filmografije.

Jedna od kultnih replika Roberta de Nira iz filma Taksi (1976) "Meni se obraćaš?" (You talkin’ to me?) zapravo je bila njegova improvizacija na osnovu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jedne rečenice iz scenarija u kojoj samo stoji: "Bikl se obraća sebi u ogledalu".

Arnold Švarceneger je plaćen 21.429 dolara za svaku od 700 reči koje je izgovorio u filmu "Terminator 2: Sudnji dan".

Vigo Mortensen nije imao nameru da glumi u "Gospodaru prstenova" dok njegov sin nije počeo da ga moli da to učini.

Za potrebe snimanja scena sa kokainom, Leonardo Dikaprio i Džona Hil su šmrkali izmrvljene tablete vitamina B. Hilov organizam nije dobro reagovao na to pa je poznati glumac dobio bronhitis i morao je da bude hospitalizovan.

Stiven Spilberg je 2002. godine završio fakultet, a kao konačan filmski rad predao je film "Šindlerova lista" (1993).

Džima Kavizela je udario grom dok je bio na krstu za vreme snimanja filma "Stradanje Isusovo".

Reditelj filma "Kanibal Holokaust“ pred sudom je morao da dokaže da su glumci živi i da nisu ubijeni prilikom snimanja.

Iako popularni mit kaže da je Marlon Brando stavljao u svoje obraze pamučnu vatu kako bi održao čuveni govor Vita Korleonea iz "Kuma", on je to zapravo uradio samo za audiciju. Pre nego što je snimanje počelo, zubar mu je napravio neku vrstu navlake koja mu je omogućila da postigne tačno to što je radio i na audiciji.

Maska iz američkog horor filma "Vrisak" inspirisana je slikom "Krik" Edvarda Munka.

"Gospodar prstenova: Povratak kralja" osvojio je 11 Oskara u svih 11 kategorija za koje je bio nominovan.

1939. godine 1.400 glumica je prošlo kroz audiciju za ulogu Skarlet O’Hare u filmu "Prohujalo sa vihorom", da bi konačno ulogu dobila Vivijen Li.

U filmu "Petparačke priče" svi časovnici pokazuju 4:20.

Kako bi bila što uverljivija u filmu "Dnevnik Bridžit Džouns", Rene Zelveger se ugojila oko 12 kilograma i odlučila je da radi mesec dana u jednoj izdavačkoj kuči. Ona je promenila ime i akcenat da je neko ne bi prepoznao, ali je ipak držala sliku svog tadašnjeg dečka Džima Kerija na svom kancelarijskom stolu. Ljudi u kompaniji su je zbog ovoga gledali sa čuđenjem.

Rusi su napravili filmsku verziju "Hobita" još davne 1985. godine i dostupna je na Jutjubu

Volt Dizni nije dozvoljavao Alfredu Hičkoku da snima u Diznilendu zbog njegovog filma "Psiho".

Maska koju nosi ubica Majkl Majers u filmu "Noć veštica" (1978) nije prvobitni dizajn odeljenja zaduženog za kostime. Da bi uštedeli novac oni su kupili postojeći kostim vredan svega dva dolara - masku kapetana Kirka iz Zvezdanih staza i obojili je u belo. Tako da Majkl Majers zapravo nosi lice Vilijama Šatnera.

Stenli Kjubrik, poznat po svom perfekcionizmu i ponavljanju scena, snimio je kadar krvave poplave hodnika ozloglašenog hotela iz filma "Isijavanje" iz ''samo'' tri pokušaja. Sve bi bilo razumlivo da za postavku ove scene nije bilo potrebno devet dana. Svaki put kada bi krv jurnula niz hodnik, Kjubrik se žalio da ''nije dovoljno krvava''. Na kraju, za pomenuta tri pokušaja, Kjubrik je utrošio godinu dana snimanja.

Dart Vejder se u orginalnim "Zvezdanim ratovima" pojavljuje samo 12 minuta.

"Slagalica strave", američki horor film, snimljen je za 18 dana.

Vilhemov vrisak je zvučni efekat upotrebljen u više od 200 filmova od 1951. godine. Identitet osobe koja je snimila taj vrisak nikad nije otkriven.

Za snimanje filma "Transformersi: Tamna strana meseca" uništena su 532 automobila.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zanimljivosti iz sveta filma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Nov.2018

Da li vam je poznato kako je nastala čuvena replika Roberta De Nira "You talkin' to me?" ili, koji reditelj je morao da dokaže na sudu da glumci filma nisu zaista mrtvi? Znate li šta je "Vilhemov vrisak" i koga je udario grom na snimanju? Otkrivamo vam odgovore na ova pitanja, kao i malo poznate detalje...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.