ZAVIRITE u biblioteku vrednu 98 miliona evra - ovo je raj za ljubitelje knjiga (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Okt.2020, 12:54

ZAVIRITE u biblioteku vrednu 98 miliona evra - ovo je raj za ljubitelje knjiga (FOTO)

Zemlja koja ulaže u kulturu.

Centralna biblioteka u Helsinkiju od milja nazvana "Oodi" je objekat vredan 98 miliona evra. Istraživanje je pokazalo da svaki Finac iznajmi više od 15 knjiga godišnje.

Finci se čitanjem bore protiv različitih strahova, piše Blumberg, poput straha od klimatskih promena, razorne tehnologije i drugih populističkih tema.

A post shared by ᴛʀᴀᴠᴇʟ✈️путешествия🏛фото 📸 (@max_maximoon) on Oct 25, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << 2020 at 5:13am PDT

Biblioteka je sagrađena da služi novim i starim čitaocima da uče o svetu, gradu i jedni o drugima. Smeštena je prekoputa finskog Parlamenta i s njim deli javni trg.

Prostor u prizemlju se koristi za sastanke, neformalna okupljanja, ima pozorište i druge javne sadržaje.

Na drugom spratu su izloženi 3-D printeri, električni alat, mašine za šivenje, a za migrante su organizovani časovi jezika.

A post shared by Oren Nadir (@oren_nadir_il) on Oct 24, 2020 at 2:56am PDT

Suncem okupan poslednji sprat su nazvali "raj s knjigama", sa 100 hiljada dela koje su na raspolaganju posetiocima.

Svaki dan biblioteka ima 10 hiljada posetilaca.

PSIHO TEST: Japanska psihološka igra otkriće TAJNE delove vaše ličnosti kojih niste ni svesni! (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.