Viktorija Ćosić pobednica 54. Festivala poezije mladih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Maj.2022, 22:13

Viktorija Ćosić pobednica 54. Festivala poezije mladih

Večeras je održano finalno veče na kojem su proglašeni pobednici 54. Festivala poezije mladih u Vrbasu, najprestižnijeg i najdugovečnijeg festivala za mlade pesnike u našoj zemlji.

U finalu 54. festivala poezije mladih u Vrbasu u konkurenciji 10 najboljih pesnika do 27 godina iz naše zemlje i regiona pobednica je dvadesettrogodišnja Viktorija Ćosić iz Beograda.

"Zaista nisam očekivala. Ja sam i prošle godine bila među finalistima i ove godine nisam htela >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da se prijavim. Međutim, nekoliko dana do isteka vremena za prijave, pomislila sam kako mi je prošli put bilo lepo u Vrbasu i prijavila sam se sasvim slučajno. Nisam očekivala ni da ću biti među prvih deset, a prva nagrada je svakako neočekivana.

Stručni žiri na čelu sa Perom Zupcem odlučio je da druga nagrada pripadne Tamari Pantović iz Kragujevca, treća Andriji Radoviću iz Podgorice.

"Viktorija se svojim pesničkim ciklusom izdvojila posle prvog čitanja i to i kod mene i kod drugih članova žirija, Gorana Labudovića Šarla i Snežane Nikolić. Vidi se da je ona načitana, da mnogo zna i za njeno pesništvo za sada mogu da kažem da je na nivou zrelog pesnika. I ostali finalisti su zaista sjajni i nije bilo lako odabrati najbolje. Nadam se da će se ova deca lako prepoznavati kasnije u našem pesništvu."

Nagradu za najmlađeg učesnika festivala dobila je sedamnaestogodišnja Aleksandra Papović iz Nikšića kojoj je ovo prvi nastup u Vrbasu.

"Utisci se još nisu slegli, ali za sada mogu da kažem da sam presrećna što sam ovde. Sam ulazak u finale mi je zaista bio iznenadan i velika mi je čast što sam bila ovde i što sam čitala poeziju sa pobednicima koji su zaista izvanredni."

54. Festival poezije mladih trajao je pet dana i sabrao istaknute pisce i najaktuelnije publikacije iz sveta poezije i književnosti, ali prema rečima organizatora, u Vrbas su pre svega došli prijatelji.

"Mi u organizaciji, Vrbašani i čitav grad ima razloga da bude ponosan. Pet festivalskih dana proteklo je zaista odlično. Svi tradicionalni delovi festivala od portreta pesnika Vrbašanina Miroslava Aleksića, do Izleta u prozu sa Anđelkom Anušićem, ali i pesnički miting sa fenomenalnim afirmisanim i mladim pesnicima. Poslednji dan festivala počeo je sa uz Književno podne na kojem se govorilo o Đorđu Matiću iz Poreča koji je poslednjih godina zaista nešto veoma značajno na našoj književnoj sceni. Ovaj događaj uveličali su Muharem Bazdulj, Miloš Zubac i Goran Labudović Šarlo koji su svima nama priredili zaista nezaboravno književno veče. Vrbas je još jednom pokazao da je grad poezije."

Festival poezije mladih je za pola veka okupio više od 2000 književnika i afirmisao stotine mladih pesnika, a sledeće godine obeležava jubilej - 55 godina postojanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.