Vikend u Galeriji Matice srpske uz izložbu Kračun i Nadar

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Okt.2019, 09:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vikend u Galeriji Matice srpske uz izložbu Kračun i Nadar

Ovog vikenda u Galeriji Matice srpske posetioce očekuje bogat program posvećen dvema izložbama - Kračun i Portret jednog vremena. Fotografije Feliksa Nadara.

U petak, 25. oktobra u 19.00 sati biće održano kustosko vođenje kroz izložbu "Kračun" Nikole Ivanovića, kustosa Galerije Matice srpske, dok će u subotu u 26. oktobra u 19 sati biti održano predavanje Nadarove avanture balonom Jelene Ognjanović, kustosa izložbe Portret jednog vremena. Fotografije Feliksa Nadara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Za najmlađe posetioce, u subotu 26. oktobra od 11 do 12.30 sati biće priređena kreativna radionica za decu "Smešno lice i čudna figura", tako nastaje karikatura u okviru izložbe o Feliksu Nadaru.

Prateći program izložbe Portret jednog vremena. Fotografije Feliksa Nadara 

U okviru bogatog pratećeg programa izložbe Portret jednog vremena. Fotografije Feliksa Nadara ovog vikenda se nastavljaju kreativne radionice za decu i predavanja subotom.

U subotu, 26. oktobra od 11.00 do 12.30 sati deca uzrasta od 5 do 11 godina mogu da učestvuju u kreativnoj radionici za decu Smešno lice i čudna figura, tako nastaje karikatura. Na poslednjoj radionici posvećenoj Feliksu Nadaru, mališani će se upoznati sa ovim umetnikom kao karikaturistom. Imaće priliku da nauče šta je to karikatura, i na koji način je Nadar osobine ljudi koje je poznavao prikazivao uz pomoć smešnog crteža. Nakon što zaključe da karikatura nije uvreda za onoga ko je na njoj prikazan, već samo šaljivi prikaz, mališani će nacrtati svoju karikaturu. Razmisliće najpre o tome šta je na njihovom licu zanimljivo i koje je njihovo najčešće raspoloženje, a zatim će uz pomoć olovke i bojica naglasiti te osobine na svom crtežu ‒ karikaturi.

Ulaznica za kreativne radionice iznosi 150,00 dinara, a potrebno je prijaviti se putem onlajn prijave.

Istog dana, u večernjim satima, u 19.00 sati, biće održano predavanje Nadarove avanture balonom Jelene Ognjanović, kustosa izložbe. Feliks Nadar je 1857. godine prvi put ušao u korpu balona i nakratko poleteo, a od tada je letenje postalo njegova glavna preokupacija. Iako njegove zamisli o letenju nisu imale veze sa fotografijom, Nadar je ipak bio prvi fotograf koji je uspeo, uz tehnološke poteškoće, da fotografiše Pariz iz vazduha. Najveća avantura u vazduhu desila se 1863. godine kada se tzv. „Div“ visine Notr Dama otisnuo u vazduh. O ovom zanimljivom događaju, kao i težnjama čoveka da poleti u drugoj polovini XIX veka, publika će imati priliku da čuje na predavanju Nadarove avanture balonom.

Takođe, subotom i nedeljom u 13.00 i 17.00 održavaju se kustoska tumačenja izložbe.

Prateći program izložbe Kračun

Ovogodišnji Dan Galerije Matice srpske kojim se obeležila 172-godišnjica Galerije bio je posvećen jednom od najvećih srpskih slikara XVIII veka, Teodoru Kračunu, čiji opus predstavlja vrhunac srpskog baroknog slikarstva. Nakon gotovo pola veka od prethodne velike izložbe posvećene umetničkom stvaralaštvu ovog slikara, Galerija je zahvaljujući predanom istraživačkom radu prof. dr Miroslava Timotijevića (1950‒2016) i njegovom novom iščitavanju Kračunovog životnog i umetničkog puta, školovanja i rada, priredila izložbu Kračun i objavila monografsku studiju Teodor Kračun.

Ovog petka, 25. oktobra u 19.00 sati publika će imati priliku da čuje kustosko vođenje kroz izložbu Kračun Nikole Ivanovića, kustosa Galerije Matice srpske. Kroz predstavljanje likovnog stvaralaštva ovog barokonog slikara, sa preko 60 eksponata iz muzejskih kolekcija i Srpske Pravoslavne crkve, ukazaće se na razvoj Kračunove umetnosti, na promene koje je visoki barok doneo u srpskoj umetnosti, kao i na približavanje srpske crkvene umetnosti modernim evropskim umetničkim tokovima.

Izložba je otvorena do 23. februara 2020. godine.

Realizaciju izložbe omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Vojvođanska banka OTP grupa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.