Videomedeja od 10. do12. oktobra na tri lokacije u Novom Sadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Okt.2019, 12:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Videomedeja od 10. do12. oktobra na tri lokacije u Novom Sadu

Međunarodni video festival Videomedeja će se održati od 10. do 12. oktobra na tri različite lokacije u Novom Sadu. Svi ljubitelji video umetnosti moći će da uživaju u programskom delu festivala u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, Malom likovnom salonu i kafe galeriji Izba. 

Sva tri festivalska dana program počinje u 17 časova i traje do ponoći, a ulaz je besplatan. Svečano otvaranje Festivala zakazano je za četvrtak, 10. oktobra u Kino Sali Muzeja savremene umetnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Vojvodine sa početkom od 20 časova. Festival će otvoriti direktorica Udruženja za video umetnost Videomedeja, Ivana Sremčević Matijević i član Gradskog veća za kulturu, Dalibor Rožić.

Festival se sastoji iz takmičarskog i revijalnog programa koji su, kao i prethodnih godina, uredili Ivana Sremčević Matijević, Željko Mandić i Aleksandar Davić. Na konkursu za 23. Videomedeju pristiglo je preko 1000 prijava od kojih je oko 5% uvršteno u festivalski program. Festival je bio otvoren za sve, jedina ograničenja bila su da umetnički radovi moraju biti iz protekle dve godine u odnosu na godinu objavljivanja javnog konkursa za Festival VIDEOMEDEJA i da selekciona komisija neće uzimati u razmatranje radove koji sadrže uvredljive ili agresivne poruke ili sadržaje.

Na festival će u okviru takmičarskog programa biti predstavljeni radovi iz 18 zemalja, dok revijalni program uključuje specijalnu selekciju radova domaćih autora Made in Serbia, prezentacije studenata Fakulteta za digitalnu produkciju Univerziteta EDUCONS, studentski filmovi u okviru kategorije Lunartis i prezentacije članova žirija – Petra Mitrića iz Srbije, Dave Lojeka iz Nemačke i Martijn Winklera iz Holandije.

Takmičarski program

Dve selekcije – Projekcije i Medijske instalacije. U selekciji Projekcije, biće prikazano 19 umetničkih radova (video, film, animacija), koji konkurišu za nagradu Sfinga, dok je u Medijskim instalacijama zastupljeno 7 umetničkih radova (medijske instalacije, VR (virtuelna stvarnost) i interaktivni projekti) među kojima će biti dodeljena nagrada "Bogdanka Poznanović".

Medijske instalacije i interaktivni projekti će tokom sva tri dana biti postavljeni u Malom likovnom salonu. U kafe galeriji Izba posetioci će moći da vide 11 studentskih filmova iz kategorije Lunartis koji su stigli iz prestižnih filmskih akademija širom sveta, radove domaćih autora iz selekcije Made in Serbia kao i VR (Virtuelna stvarnost) i umetničke radove svetski poznatih autora.

Ovogodišnji pokrovitelji Videomedeje su Grad Novi Sad – Gradska uprava za kulturu, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.