Vetrenjača iz Sivca - susreti pesnika i slikara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Sep.2019, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vetrenjača iz Sivca" - susreti pesnika i slikara

U Sivcu su održani deveti susreti pesnika i slikara pod nazivom "Vetrenjača iz Sivca". Dvadesetak umetnika i pesnika iz Srbije i inostranstva učestovali su na ovoj jedinstvenoj manifestaciji.

U Kanadi je već četvrt veka, a na ove susrete Pesnika i slikara u Sivcu dolazi od početka manifestacije. Ranko Radović jedan od dvadesetak umetnika koji dođu da govore i da čuju stihove, da uživaju u umetničkim delima i da se druže sa ljudima koji imaju sličan pogled na poeziju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i umetnost.

"Poezija se piše čovjekovim životom. rođenjem samim, pjesnik se rodi, rečeno je još davno. Kad se pojavi pjesnik, kad se objavi, kad on postane i dio zajednice kao pjesnik, to je već pitanje, Nekad se to uradi ranije, nekada kasnije. Ja sam neko ko niti je zakasnio, niti je poranio", rekao je Ranko Radović, pesnik iz Kanade.

"Ovo je deveti susret u vreme kada je kultura ne zauzima ono mesto u društvu koje bi trebalo njoj da pripada. Jer kultura kao i prosveta su veoma važni za mladi naraštaj, za buduće slikare pesnike, vajare", izjavio je Prof. dr Miloš Mandić.

Slikari i vajari su kao i svake godine priredili izložbu svojih dela, a poseban prilog ovogodišnjoj manifestaciji dala je Slavica Šetina, članica Ruske akademije nauka i umetnosti čitala je svoje pesme iz knjige Stihom kroz civilizaciju.

Slavica Šetina, članica ruske akademija nauka i umetnosti: koje sam priredila za srednjoškolce, da na lak brz i jednostavan način nauče šta je bilo u jednom velikom periodu istorijskom od četiri hiljade godina od stvaranja sveta sa Adamom i Evom pa do Hrista.

Deveti susreti pesnika i slikara obojeni su zvukom i igrom sivačkog folklornog ansambla, a legendarni gajdaš Maksim Mudrinić podsetio je prisutne na zvuk koji u ovom mestu još traje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.