Vesić: Podržavamo ustanove značajne za Beograd

Izvor: B92, 09.Dec.2014, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vesić: Podržavamo ustanove značajne za Beograd

Grad Beograd podržava značajne ustanove kulture i to će činiti i ubuduće, rekao je danas gradski menadžer Goran Vesić u razgovoru sa članovima Predsedništva Grupacije za kinematografiju pri Privrednoj komori Srbije.

Na sastanku je bilo reči o predlogu ove grupacije da se pojedini objekti koji se nalaze na teritoriji grada Beograda, a koji imaju kulturno-istorijski značaj, zaštite kako bi se obezbedilo da njihova namena ostane ista bez obzira na promenu glasačke strukture.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Povod za ovakav zahtev bili su aktuelni događaji u bioskopu „Zvezda”. Goran Vesić je zahvalio Grupaciji za kinematografiju na ovoj inicijativi i rekao da će ova i druge inicijative iz kulturnog života imati podršku Skupštine grada ukoliko ih je moguće realizovati u skladu sa važećim zakonskim propisima.

– Skupština grada Beograda veruje da pojedine objekte koji imaju kulturno-istroijski značaj za razvoj našeg grada i zemlje treba zaštiti. Primer za to je knjižara „Geca Kon” u Knez Mihailovoj ulici, čija je namena očuvana bez obzira na promenu vlasnika. Grad Beograd u ovom trenutku ima sličan problem sa Muzejom Jugoslovenske kinoteke u Kosovskoj ulici, gde već godinama traje spor između vlasnika susedne zgrade i Jugoslvenske kinoteke u vezi sa prostorom koji svakako predstavlja kulturnu vrednost grada. Čvrsto smo stali iza Jugoslovenske kinoteke i u saradnji sa Ministarstvom kulture Republike Srbije rešavamo ovaj problem – rekao je Vesić.

Povodom zahteva udruženja da se zaštiti dvorana Doma sindikata, Vesić je rekao da Grad nema nadležnosti, ali je spreman da sa Ministarstvom kulture , Ministarstvom privrede i Agencijom za privatizaciju učestvuje u razmatranju ovog problema

Dragan Bjelogrlić
, član predsedništva Grupacije za kinematografiju, zahvalio je Gradu na razumevanju za zahteve umetnika.

– Mislim da je izuzetno važna komunikacija i saradnja predstavnika kulturnog života Grada sa nadležnim institucijama. Da je ranije postignuta ovakva saradnja, do spornih privatizacija kao što su „Nolit”, „Beograd-film” ili sada aktuelan Dom sindikata, ne bi ni bilo. Mi ćemo se ubuduće truditi da u saradnji sa nadležnim institucijama sprečimo da ustanove koje su bitne za kulturni život grada postanu objekti drugačije namene – rekao je Bjelogrlić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.