Večeras se zatvara 66. Sterijino pozorje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jun.2021, 14:52

Večeras se zatvara 66. Sterijino pozorje

Proglašenjem ovogodišnjih laureata festivalskih nagrada, večeras u 20 časova na sceni „Jovan Đorđević“ Srpskog narodnog pozorišta, biće zatvoreno 66. Sterijino pozorje, koje je trajalo proteklih devet dana, ispunjenih pozorišnim događajima.

Među njima je bilo deset predstava u takmičarskoj selekciji, tri u međunarodnom programu „Krugovi“, i dve u of programu „Druga scena“. Još jedna predstava biće izvedena večeras u čast nagrađenih, a to su „Izgubljeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pejzaži“ Bitef dens kompanije.

Pre toga, biće proglašene nagrade žirija, u kojem su ove godine bili: Snežana Trišić (Beograd), rediteljka, predsednica, Nataša Tapušković (Beograd), glumica, Darko Nedeljković (Beograd), scenograf, Mihajlo Nestorović (Novi Sad), glumac, i Davor Špišić (Osijek), dramski pisac.

Oni su odlučivali o nagradama, u konkurenciji deset predstava, nastalih po domaćem dramskom tekstu, u izboru selektora Milivoja Mlađenovića.

Plesnu predstavu „Izgubljeni pejzaži“ režirala je Dunja Jocić, i osmislila koreografiju, na muziku Aleksandre Đokić, i po dramaturgiji Nikole Zavišiča. Kostimografkinja je Slavna Martinović, a autor video produkcije Filip Mikić.

O odnosu prirode i čoveka, i tome čija će moć prevladati, kao i šta nas čeka u budućnosti, razmišlja autorka ove predstave.

Da li smo pokorili prirodne zakone i prevazišli granice prirode tako što smo je rekonstruisali, projektovali u svojim vizijama, umetničkim delima i naučnim dostignućima? Da li uopšte možemo da opazimo razliku između naše projekcije prirode i prirode same? Zašto imamo rok trajanja? Zbog čega umiremo? Kako da postanemo besmrtni? Ili makar dovoljno dugovečni da sami možemo da odlučimo kada nam je dosta života – neka su od pitanja koja postavlja Dunja Jocić.

U predstavi igraju: Ana Ignjatović Zagorac, Miloš Isailović, Marija Bergam, Branko Cvejić, Tamara Pjević, Branko Mitrović, Jakša Filipovac, Nikola Živković, Milica Bajčetić i drugi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.