VELIKI DOGAĐAJ ZA SRPSKU KULTURU! Poseta delegacije NAJZNAČAJNIJIH PISACA Republike Kine!

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Apr.2019, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VELIKI DOGAĐAJ ZA SRPSKU KULTURU! Poseta delegacije NAJZNAČAJNIJIH PISACA Republike Kine!

Dogovorena kulturna razmena!

U poseti Udruženju književnika Srbije i Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju ''Adligat“ tokom uskršnjih praznika boravila je delegacija Udruženja pisaca Narodne Republike Kine. Kineska delegacija zainteresovana je za proširivanje saradnje na polju kulture, te povezivanja i bliže upoznavanja srpske i kineske književnosti i književnika.

U kineskoj delegaciji koja je došla u Srbiju su Či Ciđijen, Vang Jueven, Lijang >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Hungjing, Liju Heng i Džang Tao, uglednim i značajnim kineskim književnici koji su ujedno i funkcioneri nacionalnog kineskog udruženja pisaca. Među kineskim predstavnicima našli su se i urednici kineskih književnih časopisa i književni kritičari, a ova delegacija predstavlja na najbolji način modernu književnu sceni Narodne Republike Kine. Njihova dela su ekranizovana, po njihovim scenarijima snimani su filmovi i serije, a njihove knjige su bestseleri. Među piscima naročito se ističe potpredsednik kineskog Udruženja pisaca Liju Heng.

U Udruženju književnika Srbije održani su razgovori između značajnih srpskih i kineskih pisaca, tokom kojih su dogovoreni konkretni modeli saradnje u vezi sa budućim posetama srpskih pisaca kini i kineskih Srbiji, ali i prevođenju srpskih književnih dela na kineski i kineskih na srpski. Jedna od značajnih tema razgovora bilo je i korišćenje savremenih internet tehnologija u približavanju književnosti dveju naroda.

Kineska delegacija posetila je i Smederevo gde su posetili Smederevsku tvrđavu i bili  gosti smederevskih pisaca.

Kineski pisci su, tokom jednodnevnog boravka, posetili Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti u Udruženju ''Adligat''. Bili su oduševljeni kako srpskim nacionalnim blagom, tako i predmetima od značaja za svetsku kulturu i književnost, iznenađeni bogatstvom koje mogu da vide u Beogradu. Naročito ih je fasciniralo bogatstvo azijske zbirke ''Adligata'' u kojoj se, između ostalog, nalazi specijalizovana zbirka Mao Ce Tunga, kao i potpisana knjiga prvog kineskog dobitnika Nobelove nagrade za književnost.

Sastanku je prisustvovala i pesnikinja iz Indonezije, direktorka jedne fabrike u Džakarti i značajna donatorka Udruženja ''Adligat''.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.