Uskoro predavanje Zorana Živkovića Srpska fantastika u prevodu

Izvor: Art-anima.com, 25.Nov.2013, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro predavanje Zorana Živkovića "Srpska fantastika u prevodu"

Zoran Živković, jedan od najprevođenijih savremenih srpskih pisaca, u četvrtak 12. decembra 2013. godine (19h) u Ustanovi kulture Palilula (Mitropolita Petra 8) održaće predavanje "Srpska fantastika u prevodu".

Predavanje će biti posvećeno pitanjima koja se tiču načina ostvarivanja mogućnosti da književna dela domaćih autora budu objavljena u edicijama stranih izdavača, kao i važnosti ovog procesa kako za same autore tako i za srpsku književnost i kulturu uopšte.

Predavač, Zoran Živković, autor je dvadeset knjiga. Njegova dela prevedena su na preko dvadeset svetskih jezika i doživela više od 70 izdanja. Jedan je od dva pisca sa vanengleskog govornog područja koja su osvojila prestižnu "Svetsku nagradu za fantastiku" (World Fantasy Award). Živković je ovu nagradu osvojio za roman "Biblioteka" 2002. godine. Takođe, dobitnik je uglednih domaćih nagrada za književnost "Isidora Sekulić" (za roman "Most") i "Miloš Crnjanski" ("Četvrti krug").

Njegova dela izučavaju se na univerzitetima u Torontu i Bafalu zajedno sa delima velikana evropske i svetske književnosti, a po njegovim literarnim ostvarenjima snimljene su radio drame u produkciji britanskog radija BBC, kao i TV serija u produkciji Studija B.

Autor je više teorijskih radova, od kojih je najiscrpniji "Enciklopedija naučne fantastike". Uredio je i kroz ediciju "Polaris" objavio više stotina knjiga iz domena fantastike. Tokom 80-ih godina uređivao je rubriku posvećenu naučno-fantastičnim pričama u "Politikinom zabavniku", a sada predaje kreativno pisanje na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Predavanje "Srpska fantastika u prevodu" prva je u nizu književnih večeri, koje će se narednih meseci održati u Ustanovi kulture Palilula, a kojima će biti najavljen Festival fantastične književnosti "Art-Anima" (maj 2014. godine).

Organizatori književne večeri i budućeg festivala su sajt za promociju fantastične književnosti "Art-Anima", Ustanova kulture Palilula i Pokret za unpređenje i afirmaciju nauke, kulture i informacionih tehnologija "Punkt".
 
 

Nastavak na Art-anima.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Art-anima.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Art-anima.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.