U nedelju poetsko-duhovni sabor u manastiru Bešenovo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jul.2019, 08:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U nedelju poetsko-duhovni sabor u manastiru Bešenovo

Tradicionalni poetsko-duhovni sabor "Bešenovska prinošenja", na kojem će novosadskoj pesnikinji Sunčici Radulović Torbica biti uručena "Pesnička povelja", bići održan u nedelju, 28. jula u manastiru Bešenovo.

Najstariji fruškogorski manastir koji je, s kraja 13. veka, zanovao kralj Dragutin Nemanjić i čija obnova je još u toku, tog dana obeležava letnju slavu Svete Kirika i Julitu, a svečanu liturgiju koja počinje u 9.00 časova služiće Episkop sremski Vasilije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Pesničko saborovanje planirano je za 11.30 časova pod stoletnim lipama u manastirskoj porti, a pesnikinja Radulović Torbica pobednica je ovogodišnjeg konkursa čija tema je bila "Osam vekova našeg Hristaništa" i na kojem je učestvovalo preko 110 pesnika iz Srbije i više drugih zemalja.

Odlukom žirija u kojem su bili pesnik Blagoje Baković (predsednik), pobednici prethodna četiri konkursa – Jovanka Novković Perge, Vladimir Jović, Boško Lomović i Dara Radojević – i iguman manastira Bešenovo arhimandrit Arsenije Matić, dodeljene su i tri ravnopravne druge nagrade koje su pripale Vitomiru Stevanoviću iz Doboja, Aćimu Todoroviću iz Vlasenice i Branislavu M. Vukoviću iz Berana.

Žiri je dodelio i četiri ravnopravne treće nagrade koje pripale Srbi Takiću iz Vlasotinca, Ivanu Gaćini iz Zadra, Miru Kovaču iz Nevesinja i Branislavu Gvozdenoviću iz Vrbasa, kao i više pohvala.

Pohvaljeni su pesnici Jasna Arbanas (Šašinci), Ratko Popović (Čelinac), Velibor Šipovac (Trebinje), Dragica Stojanović (Zrenjanin), Mirjana Marković (Sremska Mitrovica), Stevan Milošević (Vranje), Ani Stajkova Ivanova (Polvdiv, Bugarska), Jovan N. Bundalo (Beograd), Nevena Milosavljević (Zvečan), Ester Terzin (Kikinda), Dušan Živković (Šuljam), Pavel S. Đurčok (Zrenjanin), Sara Jovanović (Kraljevo), Vladimir Bajić (Novi Sad), Milanka Burić (Bijeljina), Zorka Čordašević (Frankfurt na Majni) i Vesna Fekete (Sremski Karlovci).

Na saboru će biti promovisana i poetska zbirka "Osam vekova našeg Hristaništa", sa svim pesmama koje su učestvovale na ovogodišnjem konkursu. Reč je, inače, o petoj zbirci koju je iznedrio poetski konkurs manastira Bešenovo, a nazivi prethodne četiri bili su "Bešenovska prinošenja", "Fruška goro, Bogu nek je slava", "Zemnih milina nebeski kroj" i "Nevidljiv je Pomerač oblaka".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.