U biblioteci za slepa i slabovida lica - žene traže ljubavne, a muškarci krimi romane

Izvor: BKTV News, 09.Dec.2017, 13:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U biblioteci za slepa i slabovida lica - žene traže ljubavne, a muškarci krimi romane

Biblioteka za slepa i slabovida lica u BiH ove godine obeležava 45 godina rada i postojanja.

Kako je u izjavi za Fenu rekao direktor te institucije Sakib Pleh, "njena jedinstvenost je sasvim jasna, nema druge biblioteke u državi gde slepe osobe mogu naći sebi željenu knjigu".

Biblioteka danas raspolaže fondom od 27.241 knjiga koje koristi 1.270 slepih širom sveta.

"U 45 godina rada, biblioteka je postigla najbolje rezultate, pored isturenih odeljenja >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << naše biblioteke u Bihaću, Tuzli, Zenici, Travniku, Goraždu, Gradačcu i Mostaru, kojima smo dopunili knjižni fond sa po 100 naslova, takođe smo sa po 100 naslova otvorili kutke za slepa lica u Narodnoj biblioteci Užice, Narodnoj bilioteci 'Filip Višnjić' Bijeljina, Narodnoj biblioteci Novi Grad - Bosanski Novi", rekao je Pleh.

Hrvatska policija "pere se" od odgovornosti za smrt devojčice i krivicu prebacuje na Srbiju!

Direktor Bilbioteke je učestvovao na regionalnoj konferenciji gde je predstavio Biblioteku kao primer dobre prakse u regionu, te na panel-diskusiji "Stanje u regionu (Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina)" govorio o dostignutom nivou asistivne tehnologije u BiH.

Tajno je ispraćen: Kremiran Slobodan Praljak

"Pod asistivnim tehnologijama podrazumeva se svaki proizvod, deo opreme ili sistema, bez obzira na to da li se upotrebljava u izvornom obliku, modifikovanom ili prilagođenom, koji se koristi da bi se povećale ili poboljšale funkcionalne mogućnosti slepih osoba", istakao je.

U Biblioteci za slepe i slabovide osobe imaju mogućnost pozajmiti građu u tri dostupne tehnike - Brajevo pismo, audio-digitalna tehnika i uvećanu štampu.

"Sve se mora osigurati, a prvo materijal na uvećanoj štampi. Podrazumeva se da imate i savremeno opremljen tonski studio, a ova Biblioteka ima dva najsavremenije opremljena studija zahvaljujući opremi koju smo dobili donacijom iz Švedske", kaže direktor, navodeći kako ta dva studija svakodnevno posećuju glumci, spikeri, volonteri koji žele da svoju toplu boju glasa podare slepim osobama.

Region pod snegom, očekuju se jače padavine i snažan vetar, u SRBIJI na snazi UPOZORENJE RHMZ

U toku godine se u Biblioteci upisuju želje korisnika koji prijave šta bi želeli da im se snimi, pa Stručni savet Biblioteke vođen njihovim željama napravi izdavački plan od 100 naslova u toku godine.

U tom planu se obavezno mora naći lektira za osnovno i srednjoškolsko obrazovanje, domaća i svetska književnost, beletristika, odnosno sve ono što imaju druge biblioteke ovde se snima u nekoliko tehnika.

Jeziva saobraćajka na izlazu iz tunela, ima mrtvih

Žene u Biblioteci, priča direktor, najčešće traže ljubavne, a muškarci krimi romane.

"Bitno je da ovde mogu naći sve ono što njih zanima", govori direktor, navodeći da se vodi računa da svih 1.237 korisnika Biblioteke može pronaći nešto za sebe.

Regionom odzvanjaju jauci: Rotvajler kasapi sve redom, ne zna se tačan broj žrtava (FOTO)

Biblioteka za slepe i slabovide osobe jedina je biblioteka koja pruža usluge svojim korisnicima bez ikakve naknade - nema članarine.

Biblioteka je osnovana 7. decembra 1972. godine Odlukom Republičkog odbora Saveza slepih BiH, a od 6. marta 1995. ta biblioteka radi kao javna ustanova u oblasti kulture od značaja za državu BiH.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.