U VUČJOJ JAZBINI: Uzbudljivi bestseler po istinitom događaju stigao je na police VULKAN IZDAVAŠTVA

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Sep.2021, 13:12

U VUČJOJ JAZBINI: Uzbudljivi bestseler po istinitom događaju stigao je na police VULKAN IZDAVAŠTVA

Za sve ljubitelje priča o životima običnih ljudi uhvaćenih u vrtlogu burnih vremena, Vulkan je pripremio uzbudljiv roman autorke Rozele Postorino.

Nemačka, 1943: dvadesetšestogodišnja Roza Sauer ostala je bez roditelja, a njen voljeni suprug bori se na  prvim redovima fronta. Sama i bez novca, ona donosi sudbonosnu odluku da napusti ratom razoreni Berlin i ode na selo, kod muževljevih roditelja, nadajući se da će tamo pronaći utočište. Ali, jednog jutra probudili su >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je službenici SS-a kako bi joj saopštili da je regrutovana za jednu od Hitlerovih degustatorki. Njen zadatak bio je da sa još devet žena svaki dan odlazi u Hitlerov tajni štab – Vučju jazbinu – i pre njega proba svaki obrok. Zarobljena na pogrešnoj strani istorije, na ivici pakta sa zlom i oprhvana krivicom, Roza je vođena samo jednim – instinktom za preživljavanjem.

Čitajući jedan italijanski list, 2014. godine, Rozela Postorino naišla je na mali članak o ženi po imenu Margo Volk i odmah shvatila da ima materijal za roman. U pitanju je starica koja je nakon mirno proživljenog života u Nemačkoj, odlučila da otkrije tajnu koju je čuvala čak 60 godina. U rođendanskom intervjuu koji je dala 2013. godine, otkrila je da je radila kao probačica hrane za Adolfa Hitlera. Ona i još 14 žena morale su svakodnevno da probaju hranu pre Hitlera i tako rizikuju da budu otrovane. Iako nije samovoljno odabrala da radi za Hitlera, Volk je svakodnevno rizikovala život zbog njega. Upravo ta moralna dilema, inspirisala je Postorino da pruži umetnički osvrt na njenu životnu priču.

S obzirom na to da nije imala priliku da lično razgovara sa Margo Volk, Rozela Postorino odlučila je da njeno delo u potpunosti bude fikcija, a glavnoj junakinji je dodelila svoje ime – Roza.  Za taj postupak opredelila se kako bi se što bolje razumela situaciju i istorijski momenat.

Roman „U vučjoj jazbini“ postao je besteler širom Evrope i preveden je na čak 18 jezika. Po rečima autorke, uspeh njenog romana leži u tome što je u pitanju priča o „običnoj osobi“ koja se zadesila usred moralne krize.

Knjigu možete pronaći na sajtu vulkani.rs i u svim knjižarama Vulkan.

Dva najbrža čitaoca koja se jave na mejl redakcija@srbijadanas.com dobiće po jedan primerak ove knjige.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.