U Sremskim Karlovcima počelo 48. Brankovo kolo

Izvor: RTS, 06.Sep.2019, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Sremskim Karlovcima počelo 48. Brankovo kolo

U najstarijoj srpskoj gimnaziji u Sremskim Karlovcima, otvoreno je 48. Brankovo kolo. Besedom o Branku Radičeviću i njegovoj poeziji, manifestaciju je otvorio istaknuti srpski pesnik Milan Nenadić. U deset različitih ambijenata, sa raznovrsnim pesničkim programima i književnim susretima, manifestacija će trajati do 16. septembra u Sremskim Karlovcima, Novom Sadu i na Stražilovu.
Na svečanom otvaranju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pesniku Milanu Nenadiću uručeno je najviše priznanje statueta Branka Radičevića, rad vajara Jovana Soldatovića.

Nenad Grujičić, književnik i predsednik Brankovog kola rekao je za RTS da će sutra na Stražilovu biti uručena nagrada stara 45 godina, "Stražilovo" Krstivoju Iliću za ukupno pesničko delo, značajnom pesniku stražilovske linije pevanja. 
Nagrade će, kako je naveo dobiti i mlade talentovane pesnikinje koje su objavile knjigu u Brankovom kolu - Milica Milenković, Nataša Bundalo Mikić, Suzana Rudić i Aleksandra Batinić.
Na samom kraju Brankovog kola 16. septembra u Karlovačkoj gimnaziji u kojoj se Branko školovao od 1835. do 1841. biće uručena međunarodna nagrada "Branko Radičević" - Budimiru Dubaku iz Crne Gore. 
Ljubivoje Ršumović, Goran Babić, Stevan Tondić igraće u nedelju na Stražilovu na Brankovom čardaku jedinstven u svetu pesnički šahovski turnir, najavio je Grujičić.
On je podsetio da je Branko igrao šah i da o tome svedoči Jovan Đorđević u Zemunu 1849. godine kada je zapisao: "Sureo sam Branka igra šah vešto i brzo".
Branko Radičević je živeo svega 29 godina. Napisao je 54 pesme a postoji čak 90 muzičkih kompozicija na njegove stihove. U Karlovačkoj gimnaziji se školovao od 1835. do 1841. godine.
Inače, spomenik Branku Radičeviću na Stražilovu je piramidalnog oblika i sagrađen je od kamena sa planina gde živi srpski narod, donesenog iz krajeva gde žive Srbi 1885. godine. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.