U NKC izložba plakata nagrađenih filmova u Kanu

Izvor: kult-URA.com, 05.Apr.2021, 15:29

U NKC izložba plakata nagrađenih filmova u Kanu

Niški kulturni centar poziva na izložbu „Zlatne palme” – plakata nagrađenih filmova na Kanskom festivalu, nagradom Zlatna palma koja se dodelјuje od 1955. godine. Plakati su vlasništvo privatne kolekcije Nebojše Bošnjaka. A izloženi su u Galeriji Niškog kulturnog centra.
Dejan Dabić, filmski kritičar: Između likovne i filmske umetnosti Istorija filmskog plakata, istovremeno je i istorija filmske umetnosti. Rođenje kinematografije koje se vezuje za projekciju Braće Limijer, 28. decembra 1895. godine propraćeno je plakatima vezanim za “Polivenog polivača”. Dizajnerski standardi prvih filmskih plakata bili su, u velikoj meri, na tragu starije, pozorišne umetnosti. Trebalo je da prođe mnogo vremena da bi se filmski...

Nastavak na kult-URA.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta kult-URA.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta kult-URA.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.