Tragedija „Pokajanje“ najbolji film

Izvor: Blic, 12.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tragedija „Pokajanje“ najbolji film

Romantična tragedija „Pokajanje" („Atonement"), filmska adaptacija istoimenog bestselera Ijana Mekjuana, u režiji Džoa Rajta, proglašena je najboljim filmom na 61. dodeli nagrada Britanske akademije za film i TV (BAFTA) održanoj u Londonu u nedelju uveče.

Denijel Dej Luis nagrađen je za najboljeg glumca („Biće krvi"), čime je gotovo osigurao i novog „Oskara", dok je pobeda Francuskinje Marion Kotijar („Život u ružičastom") u kategoriji glavne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << glumice bila pravo iznenađenje; ona je trijumfovala ispred favorizovane Džuli Kristi („Away From Her") i miljenice domaće publike Kire Najtli („Pokajanje"). Film „Starci bez zemlje" doneo je, takođe očekivano, braći Koen nagradu za režiju, a Havijeru Bardemu za sporednog glumca. Iako su mnogi mislili da će „Pokajanje" trijumfovati u velikom stilu, on je od 14 nominacija osvojio svega dve „Zlatne maske" (drugu za scenografiju). Još je veće iznenađenje vest da je francuski film „Život u ružičastom" bio ukupni pobednik na kraju večeri, sa četiri trofeja (pored nagrade za glavnu glumicu, osvojene su i one za kostim, muziku i šminku).

Najveći gubitnik večeri je Kejt Blanšet koja je imala dve nominacije (za glavnu ulogu u „Elizabeti" i za sporednu u „I’m Note There"), ali je ostala praznih ruku. Entoni Hopkins je dobitnik nagrade za životno delo, a nemački film „Životi drugih" Florijana Henkela fon Donersmarka proglašen je za najbolji film na neengleskom jeziku. Inače, iz Udruženja scenarista je dan pre dodele u Londonu stiglo obaveštenje da će biti okončan štrajk te da će 24. februara i dodela nagrada Američke akademije za film biti uobičajeno glamurozna. Da podsetimo, svečana dodela „zlatnih globusa" je nedavno izostala upravo zbog štrajka scenarista koji su podržali i glumci.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.