Svečano zatvaranje manifestacije Leto na Trgu galerija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Sep.2020, 06:02

Svečano zatvaranje manifestacije "Leto na Trgu galerija"

Predavanjem “Veliko putovanje trojice srpskih pisaca“ prof. dr Nade Savković večeras u 20 časova u vrtu Poklon zbirke Rajka Mamuzića biće svečano zatvorena manifestacija “Leto na Trgu galerija“.

Fenomen velikog putovanja ( grand tour ), kao vrste edukativnog putešestvija po Italiji, bio je učestala pojava u XVII i naročito u XVIII veku. Nastao je kao kulturni konstrukt britanske društvene elite, no zbog svoje stalnosti i raširenosti postao je neka vrsta novog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << hodočašća, poprimio odlike institucije i zahvatio i druge zemlje Zapadne Evrope, Rusije i Amerike.

Svojevrsni grand tour ostvarili su i znameniti srpski umetnici, pisci i učitelji, te su uz pomoć mecena upoznali civilizacijsko kulturno i umetničko nasleđe Italije.

Trojica pisaca iz perioda srpskog prosvetiteljstva imala su priliku da obiđu „raj na zemlji“: Dositej Obradović 1780, Pavle Solarić 1818. i Joakim Vujić 1803. godine.

O uticaju putovanja po Italiji na znamenite ličnosti srpskog prosvetiteljstva kao i o maloj zastupljenosti putopisa kao književne forme kod nas u XVIII i XIX veku govoriće prof. dr Nada Savković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.