Otvoren 75. Filmski festival u Kanu – Zelenski se obratio: Najbrutalniji diktatori vole bioskop

Izvor: B92, 18.Maj.2022, 08:12

Otvoren 75. Filmski festival u Kanu – Zelenski se obratio: "Najbrutalniji diktatori vole bioskop"

Sedamdeset peti filmski festival u Kanu otvoren je uz crveni tepih, glamur i prisustvo svetskih filmskih zvezda, posetilaca i filmskih gledalaca, vraćajući festivalski sjaj u ovaj grad na Azurnoj obali.

"Jednostavno sam presrećan", rekao je predsednik festivalskog žirija Vinsent Lindon pred brojnim novinarima.

Uz Lindona su bili i članovi Kanskog žirija, sačinjenog od poznatih glumaca i filmskih stvaralaca, među kojima i Rebeka Hol, Numi Rapas, Dipiku Padukone, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Džef Nikols i Azgar Farhadi i mnogi drugi, prenosi Rojters.

Najveća svetska filmska smotra trajaće od 17. do 28. maja nakon dve godine prekida zbog pandemije koronavirusa uz glamurozne zabave i masovni povratak publike u bioskope.

Festival je juče otvoren projekcijom filma o zombijima Mišela Hazanavicijusa "Final Cut", a publika će imati priliku da vidi i holivudske hitove kao što je "Top Gun: Maverick" Toma Kruza, koji se prvi put u svojoj 30-godišnjoj karijeri pojavljuje na Kanskom festivalu.

Oskarovac Forest Vitaker biće nagrađen počasnom Zlatnom palmom za životno delo, a njegova producentska kuća predstaviće se kanskoj publici dokumentarnim filmom pod naslovom "Radi mira", koji je posvećen strahotama rata u Južnom Sudanu.

S obzirom na to da je tragedija u Ukrajini sveprisutna, senka ukrajinskog rata lebdela je i nad Kanom, a u debatama je dominirala tema o ulozi filma u periodima nasilja.

Posle ceremonije otvaranja, emitovano je video-obraćanje predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, koji je pozvao novu generaciju filmskih stvaralaca da se suprotstave diktatorima, kao što je to učinio Čarli Čaplin u svom filmu "Veliki diktator" u kojem je glumio Adolfa Hitlera.

Zelenski, obučen u svoju prepoznatljivu maslinastozelenu košulju, izazvao je gromoglasne ovacije prisutnih dok je govorio o povezanosti filma i stvarnosti i prisećao se filmskih klasika poput "Apokalipsa danas" Frensisa Forda Kopole i "Veliki diktator" Čarlija Čaplina.

"Najbrutalniji diktatori 20. veka voleli su bioskop“, primetio je Zelenski, koji je ukazao na ironiju da su filmovi koji su snimljeni o tim diktatorima bili "užasni dokumentarci".

Zelenski se takođe osvrnuo na zloglasnu rečenicu iz filma Frensisa Kopole o ratu u Vijetnamu citirajući: "Volim miris napalma ujutru", napominjući da je ruska invazija i bombardovanje ukrajinskih gradova takođe "počelo ujutru".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.