Sve spremno za Bitef: Direktan prenos Olimpa od 24 sata na RTS

Izvor: Blic, 19.Sep.2017, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve spremno za Bitef: Direktan prenos Olimpa od 24 sata na RTS

Predstojeći, 51. Bitef svečano će biti otvoren 23. septembra (18) dvdesetčetvoročasovnim spektaklom Jana Fabra, predstavom "Olimp - u slavu kulta tragedije" u Sava Centru koja će biti i direktno prenošena na RTS 3.

Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za štampu, prenos će biti rađen sa čak 12 kamera, režiju potpisuje Miško Milojević, a tokom prenosa uključivaće se i gosti...No, sveobuhvatnije o tome u "Blicovom" TV dodatku u petak.

Kako je istakao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << selektor i umetnički direktor Ivan Medenica, iskustvo prisustva predstavi je potpuno poseban doživljaj u odnosu na TV prenos, koji će biti spektakl za sebe.

- Karte su rasprodate i to ni na koji način ne ugrožava ni predstavu ni spektakl otvaranja, a u mnogome doprinosi decentralizaciji u kulturi. Zadovoljstvo je znati da ste priuštili mogućnost širokom auditorijumu da se upozna sa velikim evropskim pozorišnim delom - rekao je Ivan Medenica.

Potom je istakao da iako se otvara 23. septembra, Bitef u svoj život kreće ranije preko pratećih programa. U sredu 20. septembra ("Bitef biblioteka") u Kulturnom centru Beograda biće promocija knjige Jan Fabra "Noćni dnevnik 1985-1991". Medenica je podsetio da je Fabr i vizuelni umetnik koji je davnih dana poklonio svoje delo Oktobarskom salonu, čime je ta manifestacija počela stvaranje svoje kolekcije.

U danu prologa, 22. septembra (18) u okviru glavnog programa biće šestočasovna predstava "Quizola" (kafe Bitef teatra) britanske trupe "Forsd Enterteiment" koju će gledaoci, kao i "Olimp" gledati uz narukvicu koja im omogućava da povremeno napuste izvođenje i potom se vrate u salu, a koja se dobija u zamenu za kartu. Kada je reč o "Olimpu" i Sava centru, kako je rečeno, u holovima tog zdanja biće Bitef grad, sa ležaljkama, prostorima za vežbe...A na terasi je upriličen prostor za pušače.

"Olimp" je predstava bazirana na preko 15 staro-grčkih mitova i tragedija, imaće tri pauze tokom kojih su izvođači takođe na sceni te je i to integrativni deo predstave.

Ovogodišnjim žirijem će predsedavati jedan od vodećih teatrologa u svetu Marija Ševcova, a članovi su kompozitor Draško Adžić, koreograf Igor Koruga, dramska spisateljica Ivana Sajko i pozorišna kritičarka Margareta Sorensen.

U Beograd, na Bitef dolazi preko pedeset gostiju iz inostranstva - kritičara, selektora direktora pozorišta i festivala iz Hrvatske, Slovenije, Francuske, Švedske, Engleske, Crne Gore, Poljske, Rusije, Mađarske, Nigerije, Irana, Italije, Grčke, Slovačke i Rumunije. Najveće interesovanje, po rečima Ivana Medenice, je za predstave Jerneja Lorencija ("Biblija, prvi pokušaj" i "Carstvo nebesko") i mlade nemačke i evropske rediteljske nade Ersana Mondtaga ("Sneg" i "Istrebljenje").

Pod sloganom "Epik trip", sa sedam predstava u glavnom i bogatim pratećim programom, 51. Bitef trajaće do 30. septembra kada je na programu švajcarska predstava "Istrebljenje". Kako je rečeno "za sada", jer "možda se izrode i produžeci".

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Bitef počinje 23. oktobra, bogat program i "nužna lepota"

Izvor: N1 televizija, 19.Sep.2017

Umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica izjavio je danas da će 51. Bitef svečano biti otvoren 23. septembra u "Sava centru" dvadesetčetvoročasovnom predstavom "Olimp: u slavu kulta tragedije", belgijskog reditelja Jana Fabra...On je na konferenciji za novinare rekao da će tokom predstave biti tri...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.