Stručnjaci za pozorište iz školskih klupa

Izvor: RTS, 04.Jun.2019, 10:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stručnjaci za pozorište iz školskih klupa

Za sebe kažu da su eksperti, iako su mnogi tek pošli u školu. Titulu stručnjaka za pozorište u Beogradu ima više od dvadeset mališana. Svakog vikenda uče o teatru, druže se sa glumcima i gledaju predstave.
U Beogradu postoji radionica u kojoj nastaju budući kostimografi, glumci, dramaturzi... ili, kako ih još nazivaju, mali pozorišni eksperti. To je ujedno i naziv radionice koju svake subote posećuju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << osnovci otkrivajući pozorišne tajne.

"Inspiracija je došla iz mog boravka u rezidencijalnom programu u Frankfurtu na Majni 2016. godine u pozorištu za decu i mlade. Ja sam tamo videla kako se kod njih povezuju umetnici i pozorište za decu i mlade i njihovu publiku, dakle samu decu. Oni su takođe imali jedan program koji se zvao pozorišni eksperti i pomislila sam da bi takav program bio i koristan i interesantan da se u našem podneblju sprovede", kaže pozorišni reditelj Ana Popović.
I tako su pre tri godine mali eksperti zaživeli i u Beogradu. Ana objašnjava da im je glavni cilj da najmlađi zavole pozorište i da od detinjstva stvaraju novu publiku.
"Trudimo se da na kreativan način decu upoznajemo sa našom profesijom, usput učeći od njih na isti način na koji oni uče od nas. I nama kao aktivnim autorima na beogradskoj sceni jako znači upravo to, upoznavanje naše ciljne publike. Redovno sa njima odlazimo na predstave zahvaljujući saradnji sa pozorištima za decu u Beogradu, i nakon pogledane predstave obavezno diskutujemo sa njima o onome što smo gledali uglavnom primenjujući ono što smo radili na radionicama", navodi Ana Popović.
Mnogi mališani pre ovih radionica nikada nisu bili u pozorištu.
"Na ovim časovima mi je najzanimljivije kada se igram sa decom i kada učim nešto novo o pozorištu. Naučila sam dosta o pozorišnim predstavama i o tome kako glumci glume", kaže jedan od budućih malih pozorišnih eksperata.
Neki od njih već znaju ili se bar nadaju da će njihova buduća profesija biti vezana za pozorište.
Ekspert za pozorište postaje se između osme i 12. godine. Decu ovog uzrasta pozorišnim zanatima uči sedam stručnjaka.
"Meni je ustvari najbitnije da ih naučim kako da gledaju predstavu i kako da budu otvoreni za različita rešenja. Pravili smo lutke, pravili smo ginjole i avajke na jednoj radionici, a na jednoj smo pravili i male pop-ap scene i radili smo kostimografske skice, tako da pokušavam da napravim neki balans između teorijskog i praktičnog dela", priča scenograf Sandra Nikač.
Dečji pisac i dramaturg Tijana Grumić sa svojim kolegama uči mališane kako pričati priču.
"Imaju odeđene zadatke na neke stvari i od toga zajedno sklapamo priču da prosto vide kako postoje obrasci u pričanju priče da bismo potom, kada gledamo neke predstave sa decom mogli da vide šta je dobro u predstavi, odnosno šta je manjkavo da mogu da isprate taj neki narativ i osnovne dramaturške stvari ", objašnjava Tijana.
Pozorišne radionice su potpuno besplatne i traju cele školske godine. Mali eksperti odlaze na kraću letnju pauzu. Nove pozorišne drugare očekuju već od septembra.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.