Srpski film Poslednja slika o ocu na festivalu u Lokarnu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jul.2019, 11:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski film "Poslednja slika o ocu" na festivalu u Lokarnu

Srpsko kratkometražno igrano ostvarenje "Poslednja slika o ocu", u režiji Stefana Đorđevića, deo je zvanične međunarodne konkurencije takmičarskog programa "Pardi di domani" predstojećeg 72. Međunarodnog filmskog festivala u Lokarnu, koji se održava od 7. do 17. avgusta, saopštili su iz Filmskog centra Srbije, uz čiju podršku je nastalo to ostvarenje.

U središtu priče su Dušan i Laza koji putuju za Beograd, jer je Dušan u terminalnoj fazi maligne bolesti i potrebna >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mu je medicinska pomoć.

Dušan mora da pronađe novi dom za svog sina Lazu koji jedino ima svog oca. Uzrujan i pogubljen, pokušava da ostvari kontakt sa rođenom sestrom sa kojom se nije video godinama.

Scenarista i reditelj ovog filma je Stefan Đorđević.

Saradnice na scenariju bile su Jelena Gavrilović i Andrijana Stojković. Producentkinja je Andrijana Stojković a koproducentkinja Marija Lero.

Film nastaje pod okriljem producentske kuće All Inclusive Films dok je koproducent kuća Emote Production.

Koproducenti su i Antitalent iz Hrvatske, Staragara iz Slovenije, Minos Nikolakakis iz Grčke.

U ostvarenju igraju Igor Benčina, Marko Matić, odabran posle kastinga od 400 dečaka koji je rađen u Paraćinu i Jagodini, Marina Redžepović, Silvija Stojanovska, Martin Knapp, Mina Nikolić, Suzana Vuković, Borivoje Božanić.

Stefan Đorđević je u izjavi za portal Filmskog centra pojasnio razloge nastanka baš ovog i ovakvog filma:

"Scenario ovog filma je nastao iz potrebe da slike sećanja artikulišem kroz priču i da pre svega izrazim koliko mi nedostaje otac. Najsnažnije osećanje koje vezujem za naš odnos je osećanje brige, njegove brige o nama i, od jednog trenutka, moje brige o njemu. Glavni dramski motiv filma i jeste taj momenat kada dečak preuzima brigu o ocu i na taj način odrasta i sazreva. Perspektiva dečaka je ona koja je meni poznata i baš zato mi je najveći izazov u pisanju bio postavljanje cele priče iz vizure oca. Tu odluku sam doneo iz želje da se stavim na njegovo mesto, jer mislim da sada, kada se i sam osećam kao odrasla osoba, mogu da ga razumem", kazao je Đorđević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.