Srpski antiratni aforizmi na baskijskom jeziku

Izvor: Beta, 15.Jun.2014, 14:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski antiratni aforizmi na baskijskom jeziku

BEOGRAD, 15. juna 2014. (Beta) - U Španiji je na baskijskom jeziku objavljena antologija srpskog antiratnog aforizma pod naslovom "Pucanj u rat" Hasijera Agirea, saopšteno je u nedelju iz Udruženja književnika Srbije.

U ovom izboru, koji je sačinio pisac i prevodilac Hasijer Agire (Hasier Agirre), nalazi se više stotina misli četrdeset četvoro srpskih aforističara iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Rumunije i Hrvatske.

Medju odabranim autorima nalaze se: Aleksandar >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << Baljak, Milan Beštić, Aleksandar Čotrić, Slobodan Simić, Vitomir Teofilović, Dragutin Minić Karlo, Bojan Ljubenović, Zoran Rankić i drugi majstori kratke forme.

Hasijer Agire je tri godine prikupljao, prevodio i tražio rečenice autora sa Balkana koji pišu na srpskom jeziku, kako bi čitaocima na baskijskom govornom području predstavio savremenu srpsku aforistiku.

Baskijski jezik je veoma specifičan, jer nema sličnosti ni sa jednim drugim živim jezikom i ne pripada indoevropskoj grupi jezika, a njime se služi oko 700.000 ljudi u severnoj Španiji i južnoj Francuskoj.

Kao osnova za antologiju "Pucanj u rat" poslužila je dvojezična (na srpskom i engleskom jeziku) antologija srpskog antiratnog aforizma "Srpsko tajno oružje", koju je 2005. godine priredio Slobodan Simić.

U poslednje tri godine u inostranstvu su objavljene antologije srpskog aforizma na italijanskom, slovenačkom, bugarskom, poljskom, i rumunskom jeziku, a u pripremi je reprezentativni izbor na češkom.

Antologiju je objavila izdavačka kuća "Eroteta" (Erroteta) iz grada Amorebieta-Ečano (Amorebieta-Etxano), koji se nalazi u severnom delu Španije, na obali Biskajskog zaliva.

Nastavak na Beta...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.