Srbija sponzor prvog stripa u Etiopiji

Izvor: B92, 19.Dec.2019, 12:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija sponzor prvog stripa u Etiopiji

Mladi autor Minas Helefom napravio je strip "Agga" o Abdisi, poznatom junaku Drugog italijansko-abisinskog rata i njegovim jugoslovenskim prijateljima, Stefanu i Juliju, a Ambasada Srbije u Etiopiji bila je sponzor prvog strip izdanja objavljenog u ovoj zemlji.

Prema Abdisinom dnevniku, koji je u Etiopiji veoma znana literatura, nakon ranjavanja 1937, on je zarobljen i prebačen u Italiju, gde je osuđen na osam godina zatvora.

Kao patriota i neustrašivi borac, držan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je pod posebnom prismotrom. Sa šestoricom Jugoslovena Abdisa je utekao i u šumama se sastao s drugom grupom odbeglih zarobljenika, uglavnom Jugoslovena i Engleza.

Na nagovor Abdise, oni su se vratili u logor i oslobodili mnoge zarobljenike. Legenda kaže da su Abdisa i njegovi jugoslovenski prijatelji ušli džipom u oslobođeni Rim noseći zastave Etiopije i Jugoslavije.

Abdisina hrabrost decenijama je inspiracija Etiopljanima. Iako je neko vreme bio zaboravljen, na njega je, po predanju, cara Hajla Selasija podsetio maršal Tito, kome je Abdisino junaštvo bilo poznato, i Abdisa je dobio odgovarajući čin i postao carev telohranitelj.

Umro je krajem sedamdesetih godina 20. veka.

Predstavljanju stripa prisustvovalo je više od 150 istaknutih gostiju, a govorili su Danijel Mesfin, predsednik Udruženja etiopskih patriota, organizacije koja okuplja ratne veterane i njihove potomke i poštovaoce, Minas Halefom, autor stripa, Adis Alem Abdisa, ćerka Abdise Age i ambasador Aleksandar Ristić.

Penzionisani general Vasihun Negatu, ratni drug Abdise iz rata sa Somalijom 1964, održao prigodno slovo. Ovaj događaj je dobio veliki publicitet u etiopskim medijima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.