Srbi u Austriji poklonili se Vuku Karadžiću i položili venac

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Feb.2020, 00:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi u Austriji poklonili se Vuku Karadžiću i položili venac

Mnogobrojni Srbi koji žive u Austriji, na godišnjicu smrti Vuka Stefanovića Karadžića, odali su počast i položili venac na spomenik u Beču reformatoru srpskog jezika, filologu, etnologu, diplomati i velikom borcu za srpski jezik i pravopis.

Na ceremoniji održanoj u petak, poslata je jasna poruka da srpski jezik i ćirilica predstavljaju naš identitet i da ih treba negovati i očuvati.

Zajedništvo Srba nam je više nego ikada potrebno, pa bi, po rečima Vesne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Klinger, predsednice Internacionalnog kulturnog udruženja "Fokus", trebalo da se izdignemo iznad ličnih surevnjivosti i interesa, iznad udruženja, a u ime opštih nacionalnih interesa.

Istakla je da je kultura sećanja na slavne pretke i reformatore od strateškog značaja za očuvanje našeg nacionalnog, verskog i kulturnog identiteta, ne samo u Austriji, već i u drugim zemljama sveta u kojima žive građani srpskog porekla.

O burnom životu, liku i delu Vuka Stefanovića Karadžića, koji je svoja najvažnija dela objavio u Beču, inspirativno je govorila akademik prof. Svetlana Matić, predsednica ASKD "Vilhelmina Mina Karadžić", saopštili su organizatori.

Ona je najavila i da će zbog mnogih zasluga, Vukova ćerka Mina Karadžić, prva srpska slikarka, uz našu Katarinu Ivanović, uskoro dobiti i spomen-ploču u alpskoj prestonici.

Malina Marina Janković je na nemačkom jeziku, iz knjige dr Volfganga Rohrbaha, pročitala tekst o Vuku Stefanoviću Karadžiću.

Skupu su prisustvovali i Nebojša Rodić, ambasador Srbije u Beču, Vesna Klinger, Saša Kostić, predsednik SKC "Stevan Mokranjac", Aleksandar Stanković, predsednik KSD "Bambi", Mirel Tomas, predsednica udruženja „Bečke poete", Lazar Bilanović, predsednik Austrijsko-srpskog pokreta solidarnosti, Dr Dejan Jelić, predsednik Austrijsko-srpskog društva i drugi istaknuti pojedinci srpskog porekla, koji žive i rade u Beču, naveli su organizatori.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

CEREMONIJA U BEČU Srbi u Austriji poklonili se Vuku Karadžiću na godišnjicu smrti reformatora srpskog jezika

Izvor: Blic, 10.Feb.2020

Mnogobrojni Srbi koji žive u Austriji, na godišnjicu smrti Vuka Stefanovića Karadžića, odali su počast i položili venac na spomenik u Beču reformatoru srpskog jezika, filologu, etnologu, diplomati i velikom borcu za srpski jezik i pravopis.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.