Španska drama Alcarras najbolji film ovogodišnjeg Berlinala

Izvor: B92, 17.Feb.2022, 11:46

Španska drama "Alcarras" najbolji film ovogodišnjeg Berlinala

Zlatnog medveda, nagradu za najbolji film ovogodišnjeg Berlinala, dobio je u sredu španski film "Alcarras" rediteljke Karle Simon.

"Ovu nagradu posvećujem onima koji se uprkos svim nedaćama bave poljoprivredom", rekla je španska rediteljka Karla Simon nakon uručenja nagrade, prenosi Hina.

Film "Alcarras" tematizuje borbu jedne španske porodice koja gaji breskve i koja se bori protiv rušenja plantaže za potrebe proizvodnje solarne energije.

Srebrni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << medved za najbolju režiju dodeljen je francuskoj rediteljki Kler Denis za film "Avec amour et acharnement".

Veliku nagradu žirija dobio je južnokorejski reditelj Hong Sangso za fllm "The Novelists Film" a nagradu žirija dobio je meksički film "Robe of Gems" rediteljke Natali Lopez Galjardo.

Nemačka glumica Melkem Kaptan iz filma "Rabye Kurnaz protiv Georga W. Busha" dobitnica je Srebrnog medveda za glavnu ulogu. Ove godine se dodeljuje samo jedna nagrada za glavnu ulogu s obzirom na to da se više ne dele nagrade za glavnu mušku i žensku ulogu.

Isti film, koji tematizuje borbu jedne nemačke majke turskog porekla čiji sin je nepravedno proveo nekoliko godina u logoru Gvantanamo, dobio je Srebrnog medveda za najbolji scenario koji je dodeljen nemačkoj scenaristkinji Laili Sieler.

Za nagrade konkurisalo 18 filmova

Za glavne nagrade je ove godine konkurisalo 18 filmova. Na čelu međunarodnog žirija našao se američki reditelj Em Najt Šalaman.

Ovogodišnje 72. po redu Berlinale održava se uz stroge protivpandemijske mere uz ograničeni broj sedišta u bioskopima. I takmičarski deo je skraćen na sedam umesto uobičajenih deset dana a festival traje do nedelje projekcijama za široku publiku.

Odluka vođstva festivala da se ove godine Berlinale, uprkos napetoj epidemiološkoj situaciji održi uz prisustvo publike, naišla je na kritiku jednog dela javnosti.

Nemačka državna ministarka za kulturu Klaudija Rut u sredu je iznova odbranila ovu odluku ističući važnost Berlinala za filmski svet.

"Odluka da se Berlinale održi uživo je bila uprkos pandemiji ispravna", rekla je Klaudija Rut.

Prošle godine je Berlinale održano u dva dela: u martu virtuelno za stručnu publiku i na leto za široku publiku u bioskopima na otvorenom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.