Slobodan Savić selektor Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine

Izvor: RTS, 13.Dec.2018, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slobodan Savić selektor Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine

Dugogodišni pozorišni kritičar RTS-a i autor serijala "Čitanje pozorišta" Slobodan Savić izabran je za selektora 69. "Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine", najstarijeg pozorišnog festivala u Srbiji.
Slobodan Savić je autor, pozorišni kritičar, novinar. Diplomirao je opštu književnost i teoriju književnosti na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Moderator okruglih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stolova, selektor, predsednik i član žirija na domaćim i međunarodnim pozorišnim festivalima (Sterijino pozorje, INFANT, Festival Joakim Vujić, Festival klasike , JoakimInterfest, Festival praizvedbi...).
Član Udruženja novinara Srbije i Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Srbije.
Dobitnik Godišnje nagrade RTS-a, gde od 1989. godine do danas obavlja niz odgovornih dužnosti.
Od 2002. godine autor-urednik u Kulturno-umetničkom programu Televizije Srbije, pokretač i autor kultnog serijala Čitanje pozorišta.
Autor i urednik hronika najznačajnijih domaćih pozorišnih festivala (Sterijino pozorje, BITEF, INFANT, MESAM, Joakim Vujić, Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine, Festival klasike, Dani komedije, Dani Zorana Radmilovića, JPF, Festival praizvedbi...) i brojnih dokumentarnih TV emisija i TV feljtona.
Od 1989. do 2002. godine bio je novinar, urednik i Odgovorni urednik Redakcije za kulturu Radio Beograda 2. Pokretač i autor kultnog tok-šou programa Radio parlament, serijala o pozorištu Prepoznavanje, itd. Autor i urednik brojnih emisija i serijala iz oblasti kulture i umetničkog stvaralaštva na televiziji i radiju.
Priredio antologiju Kratka svetska priča, autor dve knjige životopisa nekih od najznačajnijih i najkontroverznijih ličnosti domaće kulturne i javne scene: Zbog njih su mnogi gubili glavu i Istočno i zapadno od raja. Autor monografije Porodične i druge priče (o dramskom stvaralaštvu Biljane Srbljanović) i pogovora za knjigu prvoizvedenih dramskih tekstova Prvih pet.
Osim na programima radija i televizije, autorske tekstove, kritike, kolumne i feljtone objavljivao je u vodećim domaćim novinama, magazinima i časopisima.
Autor i literarni urednik u magazinima Profil, Dama i Jefimija (1995 - 2002).
Pozorišni kritičar i urednik kulturne rubrike u dnevniku Glas javnosti (2006 - 2008.), honorarno.
Kritiku i kratku prozu objavljivao u Književnoj reči, Književnim novinama, književnim almanasima, a novinske tekstove, kritike, kolumne i feljtone u vodećim domaćim novinama, magazinima i časopisima (Politika, NIN, Duga, Intervju, Ilustrovana Politika, Blic, Glas javnosti, Evropa...).

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Slobodan Savić selektor "Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine"

Izvor: B92, 13.Dec.2018

Dugogodišnji pozorišni kritičar Slobodan Savić, izabran je za selektora 69. "Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine", najstarijeg pozorišnog festivala u Srbiji...Savić je autor, pozorišni kritičar, novinar. Diplomirao je opštu književnost i teoriju književnosti na Filološkom fakultetu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.