Slikarka Vesna Kozak iz Kovačice, papir i platno zamenila crepom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Feb.2020, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slikarka Vesna Kozak iz Kovačice, papir i platno zamenila crepom

Za razliku od mnogih meštana Kovačice i Padine koji vole naivu i oprobali su se u ovoj vrsti umetnosti Vesna Kozak iz Padine ne preferira naivu već u njenim radovima dominira realizam, a slika koristeći pomalo nesvakidašnju podlogu - crep.

Vesna Kozak sasvim slučajno došla je na ideju da slika na crepu. Kada joj je nestalo repromaterijala uzela je crep jer kako kaže bar toga kod nje na selu ima dovoljno i dopalo joj se ono što je napravila. I dok većina umetnika koristi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << platno i papir ona od tada redovno slika na crepu.

"Ide uvek podloga, prajmer u dva sloja i onda ide akrilna boja. To kada se osuši može fino da se lepi i da se slika", kaže ona.

Voli da slika pejzaže, životinje i mrtvu prirodu. Za razliku od drugih Slovaka iz Padine i Kovačice ne bavi se naivom iako joj je čuvena Zuzana Halupova to predlagala.

"Ja sam više za pejzaše i mrtvu prirodu. Možda mi je negde i krivo što nisam pokušala ali kada me to nije ispunjavalo i nisam bila zainteresovana, verujem da to ne bi ličilo ni na šta", dodaje ona.

Vesna radi i dekupaž na staklu ,drvetu, plastici ali je i ovoj tehnici dodala lični pečat.

"Volim da doslikam, da izvučem detalje da to malo šljašti. Uvek volim da ima cvetnih motiva i negde da ubacim neku životinju, konja, pričicu ali ima tu gro detalja. Dekupaž pruža široke mogućnosti", objašnjava ona.

Slikanje na crepu i dekupaž za Vesnu su više hobi nego izvor zarade, ali kako kaže najbitnije joj je da radi ono što zaista voli i u čemu uživa a što je starija sve više ima vremena da se tome posveti .

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.