Slavni Barišnjikov u Skupštini Srbije: Šta bi mladi igrači trebalo da znaju

Izvor: Blic, 21.Apr.2017, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slavni Barišnjikov u Skupštini Srbije: Šta bi mladi igrači trebalo da znaju

Legendarni baletski umetnik Mihail Barišnjikov nastupaće u Beogradu 23, 24. i 25. aprila u Pozorištu na Terazijama u komadu "Barišnjikov/Brodski". Tim povodom u biblioteci Skupštine Republike Srbije održana je konferencija za štampu na kojoj je govorio o samom komadu, novoj karijeri koju gradi u eksperimentalnom teatru i šta bi mladi igrači trebalo da znaju.

Iako je priznao da uvek pokušava da izbegne davanje saveta mladim umetnicima, Barišnjikov je poslao sledeću poruku:
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
- Ako niste 100 odsto sigurni da je to vaš milje, da ste to vi i da ste spremni da posvetite život muzici, pisanju, pozorištu, baletu... bilo kakvoj vrsti umetničke forme, ako se ne budite i ne idete u krevet razmišljajući ot ome, onda je sve samo besmisleno vežbanje, jer to je jedna vrsta ropstva. To je jedini savet koji mogu da dam. A dodao bih, u šali, da ako ste baletski igrač svakoga dana treba dobro da operete opremu.

Barišnjikov je bio pun hvale za svoju domaćicu, Aju Jung, direktorku Beogradskog festivala koji je i organizator njegovih nastupa u Beogradu.

- Upoznali smo se pre nekoliko godina. Došla je da vidi moj rad, a onda me je dovela u Novi Sad. Ona pravi nezaboravne programe, ono što Beogradski festival igre nudi je impresivna zbirka za novu publiku, prava abeceda savremene i moderne igre. Potpuno podržavam njene napore i mislim da svi to treba da urade - istakao je Barišnjikov.

On je objasnio koncept i istorijat komada "Barišnjikov/Brodski", sa kojim gostuje u Beogradu:

- Reč je o predstavi zasnovanoj na pesmama velikog ruskog pesnika Josifa Brodskog, jednoj vrlo ličnoj predstavi i jednom intimnom projektu. Kada sam pre 4-5 godina upoznao litvanskog reditelja Alvisa Hermanisa, u neformalnom razgovoru mi je pomenuo da zna da smo Brodski i ja bili privatno, o nekom drugom projektu i tokom razgovora on je pomenuo da zna da sam bio blizak prijatelj sa Brodskim preko 20 godina. Istovremeno je izrazio fascinaciju njegovim radom. Mislio sam da je ideja o komadu samo šala jer postaviti poeziju na scenu nije lak zadatak. Ali, nakon godinu-dve to se iskristalisalo u mojoj glavi, malo bolje sam se upoznao sa Hermanisovim radovima i p

On je napomenuo da nije reč o baletskom komadu već primeru jednog izvarednog novog perioda u njegovom životu, tranzicije od igre ka pozorištu.redao sam se - ispričao je Barišnjikov.

Amerikanac rođen u SSSR-u istakao je da su ruska i srpska kulture istorijski vrlo bliske u smislu jezika, religije, kulturnog nasleđa i vezama te da će komad biti izveden na ruskom sa srpskim titlovima.

- Rekli su mi da je poezija Josifa Brodskog dobro poznata u vašoj zemlji i to ne samo u akademskim i intelektualnim krugovima već i da je deo kućnih biblioteka. Prilično sam siguran da ćemo publika i ja pronaći zajednički jezik - poručio je Barišnjikov.

Premijera komada je bila u Rigi - gde se Mihail rodio i živeo do 17. godine - par godina igrana je u SAD a sada kreće na evropsku jednomesečnu turneju koja počinje upravo u Beogradu.

Na konstataciju da ga kritičari opisuju da je "jak kao bik i nežan kao galeb", Mihail se nasmejao i prokomentarisao:

- Morate to da kažete mojoj ženi - a onda, u nešto ozbiljnijem tonu dodao:

- Nisam ni sanjao da ću nastupati u ovim godinama: ako bude sreće, sledeće godine napuniću 70. Ko god da me gleda odozgo vrlo je ljubazan prema meni. Srećan sam što i dalje nastupam i imam istu vrstu uzbuđenja kada izađem pred publiku.

arišnjikov je bio pun hvale za svoju domaćicu, Aju Jung, direktorku Beogradskog festivala koji je i organizator njegovih nastupa u Beogradu.

- Upoznali smo se pre nekoliko godina. Došla je da vidi moj rad, a onda me je dovela u Novi Sad. Ona pravi nezaboravne programe, ono što Beogradski festival igre nudi je impresivna zbirka za novu publiku, prava abeceda savremene i moderne igre. Potpuno podržavam njene napore i mislim da svi to treba da urade - istakao je Barišnjikov.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Barišnjikov nastupa u Beogradu

Izvor: Beta Video, 21.Apr.2017

BEOGRAD - U biblioteci Doma Narodne skupštine održana je konferencija za novinare na kojoj je govorio legendarni baletski umetnik Mihail Barišnjikov koji će nastupti u Beogradu 23, 24. i 25. aprila u Pozorištu na Terazijama u komadu ``Barišnjikov/Brodski``. (pokrivalice)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.