Izvor: e-Novine, 25.Maj.2009, 18:37

Sexy woman

Izložba Efekat Tito koja je već više od dva meseca postavljena u Muzeju istorije Jugoslavije govori, kako i sam podnaslov izložbe kaže, o harizmi jednog čoveka kao političkoj legitimaciji, a predstavljena je kroz stotine predmeta, poklona koje su Josipu Brozu Titu slali građani SFRJ iz svih krajeva zemlje za njegov rođendan koji se slavio kao Dan mladosti, Novu godinu, Dan republike...

Izložba na kojoj je prikazano preko 500 predmeta koje su obožavanom vođi slali i donosili >> Pročitaj celu vest na sajtu e-Novine << građani Jugoslavije, odnosno drugovi i drugarice svih naroda i narodnosti, zamišljena je kao kritika kulta ličnosti. Jedna od autorki izložbe Marina Dokmanović kaže za e-novine da bi izložba postigla svoj efekat kada bi jedan osamdesetogodišnjak ušetao u Muzej istorije Jugoslavije, pogledao sve eksponate i izašao sa bolom u stomaku.

„Tako je zamišljena, kako kritika kulta ličnosti i vrste masovnog ponašanja. Na ideju da napravimo izložbu o poklonima Josipu Brozu Titu, Katarina Živanović i ja došle smo pre skoro 20 godina kada smo videli sve te predmete pohranjene u depoima. Hteli smo da napravimo izložbu u Kulturnom centru Rex, ali nam tadašnja direktorka Muzeja istorije Jugoslavije nije dozvolila da uzmemo predmete bez nekog naročitog objašnjenja. Uspele smo da napravimo izložbu koja je imala sličan kontekst ali se uglavnom sastojala od fotografija. Na ovo smo čekali, eto, dve decenije i mogu da kažem da je ovo zaokruženje Katarininog i mog poduhvata”, objašnjava Marina Dokmanović i dodaje da za ovu izložbu najvažnije sažimanje koncepta i dizajna.

Izložba se sastoji iz tri dela: poklona, štafeta i sletova koji su prikazani kroz predmete kao i video i audio materijal a kroz ova dva meseca, svakog vikenda organizovane su projekcije dokumentarnih filmova ili koncerti koji su na specifičan ili direktan način govorili i o Titu i o „našem” odnosu prema njemu.

Tako se, između ostalog, može videti veliki broj portreta Josipa Broza, od ulja na platnu, do tapiserija i goblena sa njegovim likom, do trivijalnih detalja poput kompletne dečje garderobe sa fotografijama, koju je poslao Hedija Halilović iz Travnika. Iz ogromnog fundusa poklona koje je Tito dobijao, a ima ih oko 22.000 pohranjenih u depoima, izabrani su predmeti koji direktno pokazuju vezu između obožavanog vođe i naroda, koji se preko poklona identifikovao sa njim. Tako je Titu Ministarstvo trgovine Narodne republike Hrvatske 1957. godine poklonilo pokretnu prodavnicu, od drugog kolektiva je je dobio vespu sa ugraviranom čestitkom u skoro prirodnoj veličini, tu su i preparirane zmije i pauk, maketa školske učionice koju je Titu poslao kolektiv Osnove škole iz Čuruga 1957. godine, maketa autobusa, vezeni peškiri sa porukama Drugu Titu i sl.

Veliki deo eksponata do sada nije bio predstavljen javnosti jer se smatralo da nema umetničku vrednost s obzirom da se radi o poklonima poput vezenih maramica, maketa, goblena, lutaka i sl. Međutim, danas, 29 godina posle smrti Josipa Broza i nakon što se zemlja koju je vodio u krvi raspala, ti predmeti predstavljaju svedočanstvo o odnosu prema vođi i posvećenosti toj vezi.

Iako u vodiču kroz izložbu piše da „iznosi tezu o harizmi Josipa Broza kao njegovoj političkoj legitimaciji i ima za cilj da drugačijim 'čitanjem' značenja eksponata Muzeja istorije Jugoslavije rasvetli „naše“ socijalno funkcionisanje u periodu takozvane druge Jugoslavije i odnos prema Josipu Brozu kao osobi koja taj period personifikuje”, većina starijih posetilaca koji su pogledali izložbu izlazila je iz muzeja sa osećajem nostalgije. Da li to znači da još uvek nismo dovoljno samosvesni ili je situacija u današnjim, novim demokratskim društvima bivših republika toliko loša da sećanje i svako pominjanje imena Josipa Broza Tita budi sećanja na nekada lep, miran i udoban život većine građana SFRJ?

Nastavak na e-Novine...


Pročitaj ovu vest iz drugih izvora

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta e-Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta e-Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.