Šesti internacionalni festival harmonike i kamerne muzike Eufonija u Novosadskoj Sinagogi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Maj.2021, 07:41

Šesti internacionalni festival harmonike i kamerne muzike Eufonija u Novosadskoj Sinagogi

Šesto izdanje Festivala Eufonija biće obojeno tango zvucima čime se obeležava važnan jubilej - 100 godina od rođenja planetarno popularnog kompozitora Astora Pjacole, čija je muzika indirektno doprinela promociji harmonike na svetskim podijumima. Svečano otvaranje zakazano je za 12. maj u 19 časova u Novosadskoj Sinagogi.

Festival je posvećen promociji i razvoju umetničke muzike za harmoniku i mladih talentovanih akordeonista i obuhvata tri segmenta: takmičarski, edukativni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << (predavanja,stručna usavršavanja) i kulturni segment (večernji koncerti). Ove godine, zbog nestabilne epidemiološke slike, takmičarski segment se neće održati.

U saradnji sa Vojvođanskim simfonijskim orkestrom, pod dirigentskom upravom Elizabet Fuks (Austrija), publici će se predstaviti solista Jovica Ivanović (Austrija), uspešni mladi umetnik na harmonici i bandoneonu, delima Astora Pjacole za bandoneon i orkestar i Rišara Galjana za harmoniku i orkestar.

Naredni koncert održaće se 13. maja u 19:30 časova u Srpskom narodnom pozorištu, scena „Pera Dobrinović“, kada će nastupiti Novosadski tango kvintet koga čine Vladimir Ćuković –violina, David Klem-klavir, Fedor Ruškuc –kontrabas, Vladimir Jakovljević –električna gitara, Dragana Kuzmanović – harmonika. Astor Pjacola je izuzetnu popularnost dostigao nastupajući širom sveta sa svojim tango kvintetom. Najlepša njegova dela nastala su upravo za ovaj sastav. Na koncertu pod nazivom „Sećanje na Astora“ publika će imati priliku da čuje neke od najlepših kompozicija nastalih za ovaj sastav. Karte za pomenuti koncert su u prodaji na biletarnici Srpskog narodnog pozorišta.

Svake godine, festival Eufonija predstavlja nova dela za harmoniku i različite sastave mladih domaćih autora. Možemo se pohvaliti činjenicom da smo u proteklih šest godina uticali na stvaranje brojnih domaćih dela za harmoniku među kojima su i ona najznačajnija – četiri koncerta za harmoniku i orkestar.

Ove godine, koncert Nova srpska muzika za harmoniku, inspirisan stihovima Petra Petrovića Njegoša, premijerno će predstaviti dela četiri mlada kompozitora – Vladimira Koraća, Luke Čubrila, Ljubomira Nikolića i Tamare Knežević. Odabrani kompozitori, u sinergiji sa muzičarima Lukom Lopičićem –harmonika, Srđanom Sretenovićem –violončelo, Milanom Savićem – saksofon i sjajnim naratorom, bardom srpske glumačke scene, Petrom Božovićem, publici će predstaviti muzički prikaz jedne od najlepših poema Petra Petrovića Njegoša – „Luča mikrokozma“.

Koncertom „Luča mikorokozma – nova srpska muzika za harmoniku“ 19. Maja u 19 časova na sceni „Pera Dobrinović“Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, svečano će biti zatvoren šesti Internacionalni festival harmonike i kamerne muzike Eufonija. Tom prilikom, svečano će biti dodeljene i nagrade kompozitorima, učesnicima prošlogodišnjeg konkursa Eufonije za nova dela za harmoniku. Karte su u prodaji na biletarnici Srpskog narodnog pozorišta.

Edukativni segment festivala ove godine predstaviće predavanja i majstorski kurs harmonike namenjena nastavnicima, učenicima kao i studentima kompozicije, a pored domaćih predavača, Isidore Kuzmanović i Vladimira Blagojevića, ugostiće i predavače iz inostranstva: kompozitorku Snežanu Nešić (Nemačka) i kompozitora Aršiju Samsaminiju (Iran). Takođe ove godine smo u program uvrstili i dvodnevni onlajn trening pod nazivom „Razvoj preduzetništva u kulturi“ kao vid podrške mladim umetnicima i svi zainteresovanim radnicima u kulturi. Predavač je sertifikovani trener iz oblasti preduzetništva sa višegodišnjim iskustvom, Nikolina Pupavac.

Festival Eufonija ove godine odgovara na zahteve kulturne platforme Heroine, kojim se ističe značaj žena u umetnosti i ključne pozicije u okviru programa dodeljuje upravo ženskim stvaraocima.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture i informisanja, Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Sokoj – fond za kulturna davanja.

Prijatelji festivala su: Vojvođanski simfonijski orkestar, Srpsko narodno pozorište, fabrika harmonika Piđini – Italija, Kulturna stanica Svilara, Kulturna stanica Eđšeg, Muzička omladina Novog Sada, Muzička škola „Petar Konjović“ – Beograd.

Detaljniji program festivala nalazi se na zvaničnoj internet prezentaciji festivala.

Ulaznice za koncert mogu se kupiti u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, od 9 do 13 časova) ili na sam dan koncerta u Novosadskoj sinagogi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.